Windows 7 x64 i długie ładowanie systemu


(zygjux) #1

Witam. Od paru dni windows się ładuje bardzo długo według mnie. Ponad 4min. Czyściłem juz Ccleaner śmieci ,w autostarcie niezbędne rzeczy wyłączone. Nie wiem co może być przyczyną. Daje log z Hijack. I foto z Soluto.

post-11003-0-04234900-1424356981_thumb.j


(IPSEN) #2

Sprawdz -http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/open-device-manager#1TC=windows-7-czy nie ma znaków zapytania, wykrzykników

 

Uruchom- CrystalDiskInfo- zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż  okno z programu wszystkie parametry.


(zygjux) #3

Dysk jest nowy. Na poprzednim dysku miałem system ale pewnego dnia mialem zawiechę i pojawily się 2 Bad Sectory. Udało mi się uruchomić system i zrobić Northon Ghosta i załadować na nowy dysk. Więc powinno już być ok . Tam gdzie są BS wyciąłem tą część i jej nie uzywam.


(IPSEN) #4

Na tym dysku przy -C5- jest błąd, tylko że nic nie widać

Czy to dysk systemowy?

Jaka wartość RAW?

 

Uruchom autoruns jako administrator -http://technet.micro…s/autoruns-po skończonym skanie-File>save>plik-AutoRuns.arn- umieść na -http://sendfile.pl/- na forum podaj linka


(zygjux) #5

Wiem ze jest c5. Był ale juz nie jest. Teraz jest na nowym dysku. Tylko żeby nie bawić się w instalowanie wszystkiego od początku użyłem Norton Ghosta.

Teraz mam ustawione 16 (hex). Po co mam to zmienić? Nic się nie stanie ? Później dam linka.

Link z autoruns>>http://sendfile.pl/pokaz/255590—ksQW.html


(IPSEN) #6

Uruchom autoruns jako administrator


(zygjux) #7

Niestety jak sie uruchamiało długo tak dalej się uruchamia.


(IPSEN) #8

Zobacz w jakim czasie się uruchomi w trybie awaryjnym-http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/start-computer-safe-mode#start-computer-safe-mode=windows-7

 

Oraz po odinstalowaniu -ESETA


(zygjux) #9

Tryb awaryjny odpalony, według mnie powinien się uruchamiać szybciej niż się uruchamia,ale to moje odczucie.


(IPSEN) #10

Skoro jest podobnie to może być problem sprzętowy.Na Twoim miejscu to bym przeinstalował system, i wtedy zobaczysz czy wina systemu czy sprzętowa


(BlackFX) #11

Dokładnie zrobiłbym formata lub odpalił linuxa live CD USB.


(zygjux) #12

 

 

A jest jakiś LIVECD lub z USB do naprawy systemu WIn7. W sumie nie uśmiecha mi się instalować wszystkiego od nowa.


(BlackFX) #13

Tu nie chodzi o naprawę tylko o diagnozę sprzętu pod innym systemem, a co do naprawy systemu to pewnie masz płytkę z systemem org. i tam masz oprogramowanie do tego służące, oczywiście bez klucza sie nie obejdzie.


(zygjux) #14

Oki. Rozumiem. A jeszcze jedno pytanko z innej beczki. Mam dysk pod sata i zawsze używałem go w trybie IDE. Teraz chodząc po google wyczytałem że dyski te lepiej sprawują się w trybie ahci. Czy jak zmienie na ten tryb ( wyczytałem że pod win 7 a taki mam wystarczy zmienić w rejestrze jedną linijke ) nic się nie stanie ?


(mrFreeze) #15

Nic się nie stanie jak po tej zmianie zmienisz w biosie z ide na ahci w innym wypadku zaliczysz bsoda.


(Longhorn2009) #16

Msahci zmienia się na 0. Stać nic się nie stanie, najwyżej wrócisz do ide.


(zygjux) #17

Nie będę zakładał nowego tematu. Więc tu pisze. mam pytanie co do drugiego dysku. Niżej daję screena i tu mam pytanko robić dyskowi zerowanie czy tylko remap ? przy remap tracę dane ?

przy zerowaniu wiem że tak.

 

http://postimg.org/image/479t44cql/

 

Pozdrawiam

 

http://postimg.org/image/ygnnnt8jb/ poprawione ?


(mrFreeze) #18

Najważniejszej kolumny nie widać.

 

teraz Funkcje -> Advanced Feature -> Wartość RAW -> 10 [DEC]


(zygjux) #19

http://postimg.org/image/agpqjwz17/


(mrFreeze) #20

Osobiście jak się bawię w zerowanie i remap to robię kompleksowo. Możesz się pobawić…

 

http://forum.dobreprogramy.pl/jak-wymusić-remaprealokację-błędnego-sektora-na-dysku-twardym-t473393/