Niedawno zakupiłem laptopa, na którym był Windows 7 (musiałem zainstalować samemu, instalator znajduje się na ukrytej partycji czy coś). Chciałem się zapytać, czy jest możliwość zgrania instalatora W7 na odrębną płytkę i zainstalowanie go na dwóch komputerach jednocześnie?
Jeżeli nie można jednocześnie, to czy można by na laptopie zainstalować Windows XP (z mojego stacjonarnego) na stacjonarnym Windows 7 (z laptopa)? Wiem, że to może trochę chaotycznie jest napisane, ale jak coś to mogę wytłumaczyć dokładniej.
Jeżeli do zakupionego lapka dostałeś W7 (a jest to raczej wersja oem), to nie możesz zrobić tego o czym piszesz, ponieważ złamie to postanowienia licencji na system. Innymi słowy W7 jest “przypisany” do sprzętu, który zakupiłeś.
W przypadku licencji BOX aby legalne było przeniesienie systemu Windows z jednego komputera na drugi to najpierw trzeba ten system zdeinstalować z poprzedniego komputera na którym był zainstalowany, a dopiero potem instalować go na drugim.
Chcąc zainstalować system Windows na dwóch komputerach jednocześnie - to potrzebna by była licencja wielostanowiskowa.
Zainstalować jeden system na obu komputerach możesz, pod warunkiem, że masz na to 2 osobne licencje. Natomiast przenieść system zgodnie z licencją możesz tylko w przypadku licencji OEM.
To nie znaczy, że takich laptopów nie ma, w laptopach typowo biznesowych może wystąpić Windows na licencji BOX.
Popieram roobal - laptopy sprzedawane przez firmy pośredniczące, zazwyczaj mają wersję OEM, bo jest ona tańsza i klient kupi, natomiast jeśli ktoś zechce system na licencji BOX, może sobie zamówić według upodobań. Występuje to w większych firmach, i jest to spotykane. Ktoś sobie zamawia konkretny model laptopa z konkretnym oprogramowaniem.