Witam, po aktualizacji do 8.1 nie widzę nigdzie opcji w panelu sterowania zrobienia kopii systemu, albo ja ślepy jestem, albo podczas błędu, który mam teraz czyli ciągłego statusu w trayu, że “Trwa wykonywanie kopii zapasowej”, a po kliknięciu go dostaję komunikat:
U mnie w ogóle nie ma opcji kopi zapasowej w panelu sterowania, lecz i tak moge zrobić obraz systemu, wystarczy że uruchomię plik sdclt.exe jako administrator z katalogu C:\Windows\System32.
Po uruchomieniu tego pliku dostaje dokładnie ten sam komunikat co ze screena, który załączyłem. Swoją drogą co to znaczy, że usuneli możliwość zrobienia kopii?
ja też taki błąd mam ale jak uruchomię jako administrator wtedy się program uruchamia, a czy usuneli? wątpię skoro nadal można to odpalić raczej wygląda to na uszkodzenie systemu.
Nie doczytałem by jako administrator uruchomić i faktycznie działa, a raczej dostaję okno wyboru lokalizacji kopii, wskazuję sieciową, ale wtedy kolejny problem:
W przypadku Windows 8.1, Microsoft, miał usunąłć możliwość wykonywania kopii systemu (kopia systemu windows 7 - jakoś tak się ta funkcja nazywała) przy użyciu narzędzia z interfejsem graficznym. 8 Features Microsoft Removed in Windows 8.1
Istnieje możliwość (tak twierdzi twórca poradnika) wykonania kopii systemu przy użyciu PowerShell.
Odkryłem (chyba) że u mnie ten mechanizm jest całkowicie nie sprawny po za uruchomieniem tego nic nie da się zrobić, w lokalizacji sieciowej wywala że nie może odczytać miejsca a na dysku lokalnym wywala że za mało miejsca, nie wiem jak jest u ciebie ale jeśli by mechanizm tez był do niczego to chyba pozostaje tylko użycie zewnętrznego programu. Chyba że istnieje jakieś rozwiązanie takie jak cedar podał.
Pisze się tylko o zmianach na plus w nowym 8.1, a szkoda, że nikt nie uwzględnia minusów. Wg. mnie troche pojechali zabierając możliwość kopii całego systemu i nie dając nic w zastepstwie. Mam Acronisa z Hotzlotu, ale cóż mi po nim skoro już na siódemce nie działał Możecie polecić jakieś dobre, darmowe oprogramowanie?
Ja np używam EASEUS Todo Backup Free dobry program, lub ewentalnie Paragon Backup & Recovery 2013 Free (lecz jego nie używałem), lub jakieś inne dobre jeśłi ktoś zna i może polecić
Nie za bardzo chciało mi się wierzyć (w ten poradnik, który podlinkowałem), że MS zablokował możliwość wykonania kopii obrazu. Przeszukałem dokładnie system i znalazłem narzędzie wykonania kopii obrazu. Nie sprawdzałem, czy to działa, ponieważ na płytę DVD, obraz całej partycji się nie zmieści a dysku zewnętrznego nie posiadam.
Panel sterowania -> Historia plików -> Kopia zapasowa obrazu systemu.
Tak, to jest to o czym pisał pośrednio DzikiWieprz, ale nam to nie działa, może zostawili tutaj ten skrót przez nieuwagę bo w sumie nie jest on w głównym oknie a jako taki skrót.
Dzięki, ale jak już bym chciał z płytki programem robić kopie to robiłbym Clonezillą, zdecydowanie lepsza. My jednak poruszaliśmy tutaj temat kopii systemu spod pracującego systemu.