Windows 8.1 i Ubuntu 14.04 - Windows ubity

Posiadałem Win8.1 z UEFI. Dysk podzielony następująco: 1 partycja efi(bootloader Win?), 4 partycje odzyskiwania i 1 partycja systemowa (Win8.1). Po instalacji Ubuntu 14.04 z partycją rezerwową bootloader (tą partycję efi wybrałem) nie mogę zbootować laptopa do Windowsa, pokazuje gruba z Ubuntu i Windows Partition Recovery. Po bootingu wywala błąd ładowania systemu (nie może znaleźć systemu). Użyłem Boot Repair, wtedy pojawiła się właściwa partycja, ale także pod nazwą Windows Partition Recovery. Wywala taki sam błąd. Co zrobić, aby naprawić ten błąd?
Ja teraz zamierzam uruchomić dysk instalacyjny Win8.1 i wybrać Napraw system. Potem zainstaluję Ubuntu 16.04, ale zrobię własną partycję rezerwową bootloader, później użyję Boot Repair i powinno wszystko działać. A powinno?
Dlaczego instaluję wersję 16.04 zamiast 14.04? W repozytoriach Ubuntu 14.04 jest namieszane i nie mogę zainstalować pakietów dla Steam. Ubuntu instaluję do gamingu, bo Windows w stanie spoczynku zajmuje 2GB/4GB, podczas gdy Ubuntu 0,5GB/4GB. Na Windows także zawieszają się sterowniki do: jasności wyświetlacza, karty graficznej i dźwiękowej oraz - najgorzej - karty sieciowej Wi-Fi!!! Ale to na marginesie.

Trzeba by było obejrzeć wynik bootinfoscript:
https://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .

Jak doprowadzisz do porządku Windows 8 to tylko uruchom livecd Ubuntu i pokaż układ partycji - wyniki dwóch komend jako root:

fdisk -l wyświetla błąd, bo nie obsłubuje tablicy GPT. No i naprawa Windowsa 8.1 z dysku nie powiodła się. Co trzeba zrobić, aby partycja efi (bootloader) została naprawiona? Wybierałem ją jako partycję dla bootloadera (coś tam grzebał we wpisach uefi). Niech Ubuntu idzie w cho***ę. Chcę mieć tylko Winda.