Problem dotyczy zachowania dysku przy wyłączaniu systemu.
Co może być powodem?
Problem dotyczy zachowania dysku przy wyłączaniu systemu.
Co może być powodem?
Trudno stwierdzić, może problemy zasilaczem, ustaw na domyślne ustawienia w biosie.
Być może wynika to ze specyfikacji zamykania systemu Windows 8/8.1 Podczas zamykania część jądra jest hibernowana.
Wyłącz plik hibernacji i zobacz czy taki stan dalej występuje. Dziwi mnie tylko to duże użycie procesora
hmm, z tym prockiem to trudno wyczuć. Ja niestety też na win8.1 maiłam ten problem tyle, ze u mnie przeciążenie były w czasie normalnej pracy kompa (edytor tekstu, Internet). Jak dotąd nadal nie znalazłam odpowiedzi o co w tym chodzi, ale moim zdaniem w moim przypadku może to mieć związek z zarządzaniem energią lub ewentualnie z zarzadzaniem procesami co jest prawdopodobne ( i tu kłania się właśnie system operacyjny). Oczywiście u Pana to wygląda trochę inaczej - może warto sprawdzić czy nie ma aktualizacji dla BIOSu. On w zasadzie odpowiada za zasoby sprzętowe. Sprawa zamykania się systemu operacyjnego to raczej będzie problem w samym Windowsie.
Witajcie, dzięki za odpowiedzi.
Zapomniałem napisać, że problem objawia się tylko przy Win 8.1, Win7 dla hibernacji nie powoduje takich dziwactw.
Co do fast boot ósemki - wyłączyłem po napisaniu posta testowo i problem zniknął, co nie znaczy, że go nie ma - przy “czystej” hibernacji efekt ten sam. Procesor działa na pełnych obrotach tylko w tej sytuacji - podczas normalnej pracy wszystko jest tak jak powinno, zużycie adekwatne do wykonywanego procesu. Zamieniłem też miejscami podłączenia dysków na pł. głównej, dodałem BCD do dysku Samsung z Win8.1 (ponieważ wcześniej komputer startował z BCD Windowsa 7 zainstalowanego na dysku Seagate), nie pomogło.
Nie czepiałbym problemu się gdyby nie fakt, że ten problem dodaje +1 do licznika cyklów rozpędzania/hamowania talerzy dysku, a to biorąc pod uwagę wiek dysku - przybliża go szybciej do samoczynnej śmierci… Jakieś jeszcze pomysły?
@a.s: W Twoim wypadku możliwe, że będzie to problem z Opcjami zasilania, warto testowo ustawić opcję “Minimalny stan procesora” na 0% szczególnie, gdy komputer ten jest notebookiem. Warto testowo zainstalować ponownie Windows 8.1 chociażby dla sprawdzenia czy nie jest to problem z którymś z zainstalowanych programów. Oczywiście o ile jest taka możliwość.
Pozdrawiam
Witaj, cieszę się, że Ci się udało. Dzięki za sugestię, przymierzam się do popracowania nad tym w okresie świat, a jeśli się nie uda to nie będę płakać. Win8 mi starcza i już się z nim oswoiłam, wiec w ostateczności zostanę przy nim, pozdrawiam