Windows 8.1 - Niepoprawne wyłączanie dysku

Problem dotyczy zachowania dysku przy wyłączaniu systemu.

Co może być powodem?

Trudno stwierdzić, może problemy zasilaczem, ustaw na domyślne ustawienia w biosie.

Być może wynika to ze specyfikacji zamykania systemu Windows 8/8.1 Podczas zamykania część jądra jest hibernowana.

Wyłącz plik hibernacji i zobacz czy taki stan dalej występuje. Dziwi mnie tylko to duże użycie procesora 

hmm, z tym prockiem to trudno wyczuć. Ja niestety też na win8.1 maiłam ten problem tyle, ze u mnie przeciążenie były w czasie normalnej pracy kompa (edytor tekstu, Internet). Jak dotąd nadal nie znalazłam odpowiedzi o co w tym chodzi, ale moim zdaniem w moim przypadku może to mieć związek z zarządzaniem energią lub ewentualnie z zarzadzaniem procesami co jest prawdopodobne ( i tu kłania się właśnie system operacyjny). Oczywiście u Pana to wygląda trochę inaczej - może warto sprawdzić czy nie ma aktualizacji dla BIOSu. On w zasadzie odpowiada za zasoby sprzętowe. Sprawa zamykania się systemu operacyjnego to raczej będzie problem w samym Windowsie.

Witajcie, dzięki za odpowiedzi.

Zapomniałem napisać, że problem objawia się tylko przy Win 8.1, Win7 dla hibernacji nie powoduje takich dziwactw.

Co do fast boot ósemki - wyłączyłem po napisaniu posta testowo i problem zniknął, co nie znaczy, że go nie ma - przy “czystej” hibernacji efekt ten sam. Procesor działa na pełnych obrotach tylko w tej sytuacji - podczas normalnej pracy wszystko jest tak jak powinno, zużycie adekwatne do wykonywanego procesu. Zamieniłem też miejscami podłączenia dysków na pł. głównej, dodałem BCD do dysku Samsung z Win8.1 (ponieważ wcześniej komputer startował z BCD Windowsa 7 zainstalowanego na dysku Seagate), nie pomogło. :frowning:

Nie czepiałbym problemu się gdyby nie fakt, że ten problem dodaje +1 do licznika cyklów rozpędzania/hamowania talerzy dysku, a to biorąc pod uwagę wiek dysku - przybliża go szybciej do samoczynnej śmierci…  Jakieś jeszcze pomysły?

@a.s: W Twoim wypadku możliwe, że będzie to problem z Opcjami zasilania, warto testowo ustawić opcję “Minimalny stan procesora” na 0% szczególnie, gdy komputer ten jest notebookiem. Warto testowo zainstalować ponownie Windows 8.1 chociażby dla sprawdzenia czy nie jest to problem z którymś z zainstalowanych programów. Oczywiście o ile jest taka możliwość.

Pozdrawiam

Witaj, cieszę się, że Ci się udało. Dzięki za sugestię, przymierzam się do popracowania nad tym w okresie świat, a jeśli się nie uda to nie będę płakać. Win8 mi starcza i już się z nim oswoiłam, wiec w ostateczności zostanę przy nim, pozdrawiam