Windows 8.1, zawieszanie przy starcie


(Pilch Adrian) #1

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z uruchomieniem systemu, mianowicie przy starcie kiedy system ładuję się i widoczne są kręcące się kółeczka w pewnym momencie się zatrzymują i trzeba zrestartować komputer, po restarcie laptop uruchamia się normalnie. 

Problem występuję za każdym razem, pierwszy raz się zacina, po restarcie uruchamia się normalnie.

Win 8.1 aktualizacje pobierane na bieżąco (ostatnio wczoraj, nic się nie poprawiło). Laptop HP Pavilion dv6

 

Z góry dziękuje za pomoc


(rgabrysiak) #2

 

Dlatego też proszę zapoznać się z tym tematem: Poradnik zakładania i edycji tematu

A następnie korzystając z przycisku Edytuj i opcji Użyj pełnego edytora , dokonać korekty tytułu, tak aby konkretnie mówił o problemie.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.


(Dewelson) #3

Witam

Mam podobny poroblem, z tym iż u mnie na komputerze stacjonarnym przy pierwszym uruchomieniu kręcące kułeczka są rozmazane (jakby artefakty graficzne) po czym następuje czarny ekran i bardzo szybkie chłodzenie procesora. Po wyłączeniu przyciksiem power i ponownym uruchomieniu system uruchamia się normalnie. Wcześniej (do maja ubiegłego roku) na komputer pracował pod windows 7 i nie było podobnych problemów. Sam komputer został zakupiony w 2011 roku. konfiguracja przy zakupie:

 

płyta główna Gigabyte M52LT-D3 ver. 2.3

karta graficzna: Geforce GTX 440 1GB

procesor: Phenom II X4 965

dysk twardy HDD: 1TB SEGATE

pamieć RAM: 4 GB Kingstone

 

 

Dodam że od tamtego czasu system był przeinstalowywany 3 razy oraz zaktualziwoany BIOS - bez rezultatu. Z potrzeby przyspieszenia komputera, pod koniec ubiegłego roku wymieniona została w całości pamieć RAM (obecnie 16 GB), dołożony dysk SSD 120 GB na którym obecnie zainstalowany jest system.  

Z góry dziękuję za pomoc


(Leoncio) #4

Mam tu pewne przypuszczenia. W Windows 8.1 domyslnie jest właczona funkcja szybkiego uruchamiania - myślę, ze to tam jest jakaś przyczyna, no przyczyna spowodowana pewnie jakims sterownikiem lub innym komponentem. Może na poczatek spróbujcie wyłączyć tą funkcję (w opcjach zasilania, ukryte funkcje). Gdyby pomogło to bedzie wiadomo gdzie szukac przyczyny.


(Dewelson) #5

Witam

Dziękuję za rozwiązanie, po wyłączeniu opcji szybkiego uruchamiania komputer uruchamia się normlanie (nie widzę różnicy w szybkości uruchamiania się systemu) wiec pozostawie tą opcje wyłączoną. Wymiana płyty głównej jest jednak chyba nieunikniona, ponieważ posiada ona tylko dwa wyjscia SATA. Obecnie obydwa zajęte są przez dyski twarde (SSD, HDD). Brak wolnego wyjścia SATA na DVD-ROM. Na płycie głównej jest jedno wolne wyjście ATA, ale po zastosowaniu przejściówki ATA/SATA, również występują problemy. Mianowicie napęd jest widziany w mój komputer, ale po włożeniu płyty nie czyta jej. Dodatkowko napęd nie jest wykrywany automatycznie w BIOS. Po kolejnym uruchomieniu komputera, podłączony napęd powoduje zatrzymanie ładowania systemu jeszcze przed kręcącymi się kułeczkami.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.