Ale w jakim celu? W 8.1 nie będzie ani szybszy, ani bardziej zgodny ze starym softem od 10. Powiem więcej, w 10 włożono więcej pracy i chyba jest mniej zabugowana od 8.
Patrząc na licencje możesz wrócić z Windowsa 10 do 8.1 nie wiem czy klucz sam się aktywuje przy downgradzie do 8.1. Zgaduje, że tak.
Czy innym jest czy powinieneś wrócić do 8.1. Odpowiedź jest NIE. Głównym powrotem do poprzednich wersji oprogramowania jest konieczność, jeżeli masz jakiegoś softa, który nie jak nie działa na nowej wersji, a musisz z niego korzystać.
Przykładem jak masz jakieś spektrofluorymetry działające pod Windowsem 95, bo wtedy było pisane, a firma już nie istnieje i nie ma innego sposoby aby urządzenie działało. Dodatkowo, takie urządzenie nie są podłączone do sieci z oczywistych względów.
Cykl życia dla Windows 8.1
Lista | Data rozpoczęcia | Data zakończenia wsparcia podstawowego | Data zakończenia wsparcia rozszerzonego |
---|---|---|---|
Windows 8.1 | 13 lis 2013 | 9 sty 2018 | 10 sty 2023 |
Dla Windowsa 10 jest
Lista | Data rozpoczęcia | Data wycofania |
---|---|---|
Windows 10 Home i Pro | 29 lip 2015 | 14 paź 2025 |
Co oczywiście nie jest zaskoczeniem jako, że wsparcie wynosi zwykle 10 lat
Skoro nie masz klucza, to skąd konkretnie wiesz, że posiadasz licencję OEM?
@januszek W informacjach systemu w rubryce „Klucz aktywacyjny” jest napis OEM
Oraz gdy instalowałem 10 to nie musiałem podawać klucza, także jestem pewny że mam licencje OEM
@anon7248146 chciałbym wrócić do ósemki ponieważ moje urządzenie nie radzi sobie na dziesiątce. Uruchamia się 2-4 minut. Oraz gdy mam uruchomione Teams i przeglądarke jednocześnie to nic nie da sie zrobić, zacina sie bardzo.
Napisz, jakie to konkretnie urządzenie, marka, model, rodzaj modelu. Czy na obudowie masz nalepkę licencyjną? Pokaż ją - jeśli jest.
Jaka gwarancja, że ma klucz w kości pamięci UEFI/BIOS.
Teams można traktować jakby to było Chromium/ciężka apka Electron.
Start można spróbować zaplanować przed poranną inką bezkofeinową - wtedy unikniesz spóźnień na e-lekcje.
Piąte przez 10 może na sprawność systemu po włączeniu Teams, może wpłynie wymiana HDD na SSD i rozbudowanie RAM z 4 GiB i mniej do około 8 GiB.
To jaką na pewno masz licencje, dowiesz się wpisując w wierszu poleceń (administrator) następującą komendę.
slmgr /dli
potem oczywiście enter.
P.S. Najprostszym sposobem ponownej aktywacji jest powiazanie licencji z kontem Microsoft ale czy to działa wstecz?
Przypuszczalnie na 8 urządzenie też nie będzie sobie radziło. Po prostu strony stają się coraz bardziej zasobożerne, podobnie programy. Kiedyś C2Duo był potężnym procesorem na którym wszystko śmigało jak szalone. Dzisiaj ledwie przegląda się na tym Internet a bez wspomagania grafiką na wyższych rozdzielczościach klatkują i stają filmy na YT i innych serwisach.
Po prostu rosną wymagania, zmieniają się kodecki do kompresji itd.
Myślę, że wato rozważyć modernizację o ile jest możliwa.
Jeżeli to laptop, to masz nie OEM, a Preinstaled OEM. Generalnie jest różnica pomiędzy Oem ze sklepu, a taką.
No to raczej kwestia sprzętu, 8 nie ma wyraźnie mniejszych wymagań, szczególnie, że to przeglądarka i Teams tną, a nie sam W10. Czyli daj znać co masz i będzie modernizacja potrzebna.
OEM to skrót od original equipment manufacturer i oznacza producenta sprzętu. Pre-instaled oznacza zaś ze software zostało zainstalowane przez tego producenta i jest sprzedawane jako całość.
W skrócie nazywa sie to licencja OEM, oprócz niej jest jeszcze licencja Retail i Volume.
Nie ma róznych OEM. Tak sie tę licencje potocznie nazywa.
Jeśli to laptop i jeśli kupiony był z systemem to klucz jest w SLIC BIOSu/UEFI i instalator Windows sam go odczyta (ponadto powinien być również nadrukowany na stickerze). Jeśli bez systemu i ktoś go wgrywał to jest mnóstwo programów do odczytu klucza np. Nirsoft ProduKey, różne magiczne skrypty w PS/VBS, chiński rwmem itd. Alternatywnie zamiast klucza, można wyssać sam certyfikat + token do wszczepienia (ale czy będzie to działać wstecz to nie wiem).
Nie zyskasz na wydajności schodząc do ósemki.
A czytałeś wyrok Tsue o odsprzedaży używanego oprogramowania?
Możesz odsprzedać (i przenieść) kupioną w sklepeie płytkę z licencję OEM, ale nie możesz odsprzedać licencji OEM dorzuconej (preinstalowanej) do laptopa (bez sprzedaży tegoż).
Są trzy typy licencji więc nie twórz dodatkowego bytu o nazwie preinstaled OEM ponieważ preinstaled oznacza „wstępnie zainstalowany”
An OEM license refers to the license that a manufacturer installs on new devices. If this is your case, the product key isn’t transferable, and you can’t use it to activate another installation. (Unless you’re re-activating a new installation on the same computer.)
A ze sklepu jest licecja Retail, inaczej Box.
Jeszcze są „klucze COA” (Certificate of Authenticity) jak nie zaprzestano ich z premierą Windows 8. Nie zawsze będą przygotowane do wpisania bez aktywacji telefonicznej (chodzi o etap aktywacji po zakończeniu się instalacji).
Raczej kopia certyfikatu aktywacji 10 pod 8 przy importowaniu zakończy się fiaskem.
Jak z raz aktualizował Windows 10 do nowszego wydania, to możliwe, że programy odczytają klucz generycznej aktywacji Windows 10 - jak upgrade nie robiło tego już w 2015.
Niby jego bootowalny pendrive lub DVD nie umie wykryć licencji 8 z UEFI/BIOS jak nie majstrował z plikami „pid.txt” i opcjonalnie „ei.cfg”:
Bardzo opcjonalnie używa ISO 8.1 Update 3 jakie nie chce wspierać kluczy ze starszego Windows 8 (2012-2013).
Wpisałem w konsolę tą komendę którą podałeś i wyskoczyło mi OEM_DM
Ja nic nie tworzę**, licencje OEM miały w założeniu być zainstalowane, a praktycznie możesz je kupić osobno**, więc jest to tylko urojenie. Szczególnie, że autorem jest M$, a jak wiesz polityka licencyjna M$ może stanowić dowolne warunki, które jednak często są klauzulami zabronionymi w UE.
To jest bardziej skomplikowane. W handlu detalicznym masz pakiety oprogramowania Windows OEM i BOX. Różnią się tym, że kiedy wersje OEM zainstalujesz na nowym urządzeniu z UEFI, na którym wcześniej nie był instalowany taki system, to klucz wpisze się do UEFI na stałe. Jeśli na tym samym urządzeniu zainstalujesz wersję BOX to klucz się nie wpisze. Przynajmniej taką informację otrzymałem od jednego z naszych producentów sprzętu (Hyperbook).
ps. Dopóki autor pytania nie odpowie na pytanie co to konkretnie za sprzęt to „gdybactwo” nie ma sensu