Windows 8- Dysk

Witam wszytskich serdecznie

Zakupiłem ostatnio HP pavilion 11 x2 notebook http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-pavilion-11-h000ew-w8.bhtml i mam problem z pamięcia . Dysk ma niby 59 GB. Wszytskie Pliki(zaznaczam wszytskie pliki i właściwości) 34,3 GB lecz kiedy daje właściowści na tą partycję pisze ze zajętego miejsca jest 40,1 GB, na drugiej partycji mam tak samo zajętego miejsca plikami jest tylko 500MB, lecz w własciwosciach na dysku pisze ze  zajęte jest 13,6 GB, pomoglibyscie jak to naprawic ? czy to po prostu tak ma byc i juz ?. Druga kwestia uniemozliwia mi to np aktualizacji windowsa do 8.1 z powodu braku miejsca. Jak bym dokupił sobie dysk ssd dało by się ustawić zeby była 1 partycja z Systemem a reszta plików na dysku ssd ?. Następne pytanie, posiadam 2 wejscia na karte microSD jedno DUZE drugie małe dało by się go ustawić jako dysk ? ps jako jedna partycje ? .

Czytałem recenzję klientów którzy także zakupili ten sprzęcik i pisali ze byli w stanie zainstalowac Aktualizacje do 8.1 po czym zostawało im 18 GB wolnego miejsca

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym dolnym rogu Swojego posta-> następnie skorzystaj z opcji Użyj pełnego edytora. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.

tak ma być i już

Dałoby się, każdy dysk mozna dzielić na partycję.

tak, włóż do kompa kartę SD i sprawdź czy jest widoczna jako dysk czy jako cdrom

I od razu uprzedzam kolejne twoje pytanie - pendrive też można ustawić jako dysk.

Jeśli zakupiłeś takiego kompa ostatnio to pamiętaj, że masz wsparcie techniczne ze strony HP i możesz do nich dzwonić i zadawać i pytania a oni muszą ci pomóc, zresztą sami rekomendują na swojeje stronie system windows.