Na nowym laptopie (z Windows 8) - Samsung NP355E5C-S02PL + AMD E2-1800 + 4GB RAM + 500GB HDD + AMD Mobility Radeon HD 7470M) w teście wydajności uruchomionym w Windows 8 - wydajność procesora wyszła 2,3 (chyba dość nisko). W monitorze wydajności częstotliwość pokazue 0,83GHz. Po wejści do BIOSA pokazuje CPU Speed 1,7GHz.
W takiej sytuacji podczas pracy na Windows 8 dają się zauważyć chwile braku płynności pracy.
Czy jest jakiś sposób przestawienia pracy procesora w Widnows 8 na wyższą częstotliwość niż 0,83GHz?
A jak przełączysz plan zasilania na wysoką wydajność i uruchomisz jakąś aplikację obciążąjącą mocniej system (np. benchmark) to jakie taktowanie jest widoczne?
Nie miałem do czynienia z mobilnymi procesorami AMD ale wydaje mi się że tak niskie taktowanie jest powiązane z oszczędzaniem energii.
Udało się, znalazłam rozwiązanie. Chodzi o ustawienie wentylatora w “automatyczny tryb cichy” w oprogramowaniu Samsunga sterującego funkcjami laptopa. (Funkcja ta redukuje hałas wytwarzany przez wentylator…). Po zupełnym wyłączeniu tego trybu procesor taktuje 1,8MGz i komputer zupełnie inaczej pracuje.