Zakupiłem laptopa HP DV7 z oryginalnym Windows 8. Chciałem zainstalować system na nowo bez zbędnego oprogramowania jednak jest pytanie: Jaką wersję systemu instalować? Bo jak wejdę we właściwości to mam napisaną wersję systemu: Windows 8.1 a w programie SPECCY mam tak samo. I teraz jak zainstaluję np wersję Professional to na mojej licencji nie będzie działać? Jaką wersję systemu instalować?
Skoro masz wersję 8.1 zwykłą nie PRO to taką instaluj. Klucz raczej nie będzie pasować do wyżjszej wersji. W pierwszym zdaniu piszesz, że masz laptop z Win 8. Dodam, że przy instalacji 8.1 nie będzie pasować klucz od 8. Nawet gdy się wersja będzie zgadzać.
Aha no to muszę zainstalować Win8 a później aktualizację do 8.1. A jeszcze jedna sprawa. Skąd można pobrać obraz płyty tego systemu, który muszę zainstalować? Wszędzie znajduję systemy z wszystkimi wersjami ale nie ma tam po prostu wersji win8.
Jak masz wersję OEM to musisz najpierw 8 a potem update do 8.1. Jak masz pudełkową to można użyć uniwersalnego klucza 8.1 i po instalacji aktywować swoim z 8.