Windows 8 - nie botuje się płyta


(superbike08) #1

Witam, chce zainstalować windows 8 PRO i nie chce mi się zabootować płytka ??

-- Dodane 15.11.2013 (Pt) 15:29 --

dodam, że żaden Windows nie chce się bortować i Windows 7 z płytki i Windows 8 z płytki i Windows 8 z pena. Ostatnio zmieniałem napęd, więc może to jest przyczyna ??

W biosie botowanie pierwsze mam ustawione na cdrom a drugie juz na hard dicsk żeby Windows się włączał


(A Szm) #2

a może coś więcej na temat kompa - dvd jest zewnętrzny czy wbudowany? bo jeśli DVD podłączasz na usb i do tego z pena tez jest problem, to może to kwestia usb?!


(superbike08) #3

CD wbudowany czy zewnętrzny - hmm, jest podłączony do płyty głównej kablem sata i siedzi w obudowie, więc raczej wewnętrzny :slight_smile:

Procesor Intel Q9550, płyta główna Gigabyte, nagrywarka ihs 24b

-- Dodane 15.11.2013 (Pt) 16:31 --

Windows startuje normalnie jakby nie widział Windowsa w napędzie nie ma tej informacji, że jeżeli chcesz wystartować instalacje systemu Windows to naciśnij dowolny klawisz


(A Szm) #4

wobec tego coś z biosem - może masz ustawione secure boot lub/i bootowanie za pomocą UEFI. Jeśli tak to należy to wyłączyć.


(superbike08) #5

nie mam nawet takie opcji u sb w biosie ;/

a tak wyglądają ustawienia u mnie w zakładce boot http://zapodaj.net/3171c2fba7709.jpg.html


(A Szm) #6

no jak widać, nie u każdego jest tak samo! a masz tam opcję przestawienia bootowania na USB-HDD? może wówczas zadziałał by pen...


(superbike08) #7

tak jak napisałem już w pierwszym poście i z pena i z płytki nie rusza instalacja Windowsa :c


(A Szm) #8

nie o to mi chodzi!

Żeby bootowanie poszło z portu usb, to musisz to zaznaczyć w biosie. Z tego co widzę na zdjęciu ustawiłeś jako pierwszy dysk do rozruchu - cd, czy dasz radę zmienić cd na usb-hdd?

Jeśli masz taką opcję to zmień i dopiero wówczas spróbuj jeszcze raz go uruchomić z usb. No chyba, że próbowałeś właśnie w ten sposób i nic to nie dało, ale jeśli tak to przyznam, że brak mi koncepcji - może ktoś inny ma jakiś pomysł.


(superbike08) #9

zgadza się, przy próbie z pena ustawiałem USB-HDD


(A Szm) #10

ok. jak mówiłam, sprawa dość skomplikowana, ale jeszcze jedno mmi przyszło do głowy. Czym wypalasz płytę, czy wszytkie wykonywałeś przy pomocy tego samego programu do wypalania? może ten program cos nie tak działa? spróbuj czym innym, najlepiej jakimś trial'em producenta oprogramowania płatnego i mającego b. dobre opinie - na DP jest ich trochę.


(superbike08) #11

oryginał - wszystkie :slight_smile:


(ahonen97) #12

http://www.benchmark.pl/sterowniki/plik ... 36839.html Daj znać czy wszystko ok


(superbike08) #13

my się naprawdę nie rozumiemy, pendrivea zrobiłem dobrze, chodzi o to że nie chce bootować z PŁYT i jak naprawie się ten problem to potem przystąpię do próby z pena, proszę o dalszą pomoc, pozdrawiam :slight_smile:


(A Szm) #14

Ty coś kręcisz ! Pisałeś w pierwszym poście, że z pena też się nie uruchamia! Czy ty w końcu masz jakiś problem, czy tylko sobie go wymyślasz? Może trochę więcej szacunku dla czasu innych forumowiczów!


(superbike08) #15

Nie uważam żebym napisał coś nieprofesjonalnego w stosunku do ciebie. Tak napisałem że się nie uruchamia bo tak było, po tym stwierdziłeś że było inaczej ??

Windows nie bootował się z pena, bo myślałem że go zlę zrobiłem, więc mam teraz go na płytce i też nie działa, wnioskuję z tego, że skoro z płyty i z pena nie działa to jest coś nie tak z PC, a nie z oryginalną płytą lub pendrivem

-- Dodane 17.11.2013 (N) 10:46 --

pomogło przywrócenie BIOSU do ustawień fabrycznych :slight_smile:


(A Szm) #16

ok. najważniejsze że się udało :slight_smile: