[Windows 95] [Oprogramowanie do zdalnego sterowania komputerem]

Posiadam system operacyjny Windows 95 (jeszcze działą :slight_smile:) i poszukuję oprogramowania do zdalnego sterowania komputerem zarówno w sieci wewn. (oraz z zewnętrznej jako opcja), najlepiej darmowego.

Proszę o propozycje.

Dzięki.

ŁoCięPanie! 23-letni system operacyjny, któremu skończyło się wsparcie techniczne 18 lat temu :smiley:
Niezły skansen :wink: Nie podłączaj tego do internetu, bo prędzej ktoś inny zacznie go kontrolować niż ty :smiley:

Nie pamiętam już, ale pewnie pulpitu zdalnego jeszcze nie było w W95?
Spróbuj http://www.uvnc.com/ albo https://tigervnc.org/, ale nie wiem mam pojęcia czy to odpali w aktualnej wersji. Tyle dobrze, że to programy opensource więc możesz poszukać starszych wersji na serwerze.

No, chyba że wystarczy ci np. serwer ssh.

Połączenie z siecią zewnętrzną to opcja, gdyż, jak napisałeś, obawiam się wystawić go na światło dzienne Internetu i by służył do testowania luk :slight_smile: Niestety na tym systemie są zainstalowane równie stare programy, które sterują jeszcze starszymi urządzeniami :slight_smile:

Niestety ssh to za mało, bo chcę aby użytkownik widział pulpit i mógł w trybie wizualnym włączać/wyłączać programy raz edytować ich ustawienia.

Sprawdzę UNVC oraz TigerVNC. @anon741072 - dzieki za sugestię :slight_smile:

Są jeszcze jakieś inne opcje?

http://www.oldapps.com/teamviewer.php?system=Windows_95
Może zainstaluje się, jak dostaniesz :wink:
BTW. Wyślij zdjęcie dziadka do MS, może dostaniesz gratis licencje na Win10 w ramach reklamy :wink:

UltraVNC już widzę że ruszy tylko w najstarszej dostępnej wersji wersja 1.0.2:

Supported operating systems

-95**, 98**, Me**, NT4** (only supported with the old v1.0.2)

Innych pomysłów nie mam, może ktoś się jeszcze wypowie.

@anon7248146 TeamViewer lata tylko po internecie z tego co pamiętam - łączył się przez serwery producenta, więc raczej odpada. Chyba że się mylę…

A może tunelowanie SSH i odpowiednie narzędzia do zdalnej administracji?

@anon7248146 wymiana systemu operacyjnego nie wchodzi w grę bo pewnie byłby on niekompatybilny z innym wiekowym oprogramowaniem.
@D35CART35 - ssh jak pisałem powyżej odpada, metasploit też :slight_smile:

@anon741072, @anon7248146, @D35CART35 - dzięki za dyskusję.

Jest jeszcze program pcAnywhere firmy Symantec.

Pamiętam jak w roku 2000 mieliśmy we firmie 4 kompy: 2 z Win NT 4.0, 1 z Win 98 i 1 właśnie z Win 95.

Na każdym z nich był zainstalowany pcAnywhere. Jak mieliśmy big problem to działał na nich Big Boss, taki cwaniak ze stolicy :wink: Nikt z nas go nigdy nie widział, ale każdy widział jak działa :grinning:

Z tego co pamiętam, był to program komercyjny, ale może uwolniono bardzo stare wersje. Trzeba to sprawdzić.

To może wirtualka? A pod spodem nowoczesny system operacyjny z XXI w. :slight_smile:

1 polubienie

@witkacz - dzięki za sugestię.
@anon41799040 - komputer ledwie zipi z Win98, niemiej dzięki za sugestię.

Ale to nie musi być ten komputer :slight_smile:

Jeśli trzymają takiego starocia to pewnie ze względu na jakieś stare złącza wymagane przez maszyny lub inne elementy. Przecież gdyby wymiana była taka łatwa to nikt by sobie nie zawracał głowy za kilka stówek :wink:
Przynajmniej tak mi się wydaje…

Ja też tak trzymałem maszynkę z W98, bo na samą myśl, że musiałbym przeinstalować system i wszystkie postawione tam apki dostawałem drgawek :wink:

W myśl zasady: jeśli działa to nie naprawiaj :wink:

@anon741072 - masz rację - ten informatyczny dinozaur zawiera stare przyłącza, potrafi się z nimi komunikować i jeżeli działa, to lepiej nie zmieniać :smiley: Zresztą jak pisze @anon41799040 sama reinstalacja może być problemem i przyprawić o drgawki bo nie wszystkie instalki z dyskietek były backupowane.