Witam,
wgrałem sobie Win98 na VMWare. Nie wiem, czy to ma znaczenie, przy instalacji wyskoczyło mi kilka błędów, między innymi taki:
Z 5 razy powtórzył się też błąd, że rundll32 wykonał nieprawidłową operację, ale potem instalacja doszła do końca i system działa.
Wgrałem VMTools, więc działa mi drag and drop z jednego Windowsa do drugiego. Pierwszy problem, o który chciałbym spytać, to kodeki do filmów - przykładowo w grze Neverhood filmy działają (choć niektóre się lekko tną), ale np w grze Need For Speed II SE podczas filmów leci dźwięk, ale nie ma obrazu - czarny ekran. Ale tylko w filmach, sama gra działa. Próbowałem poszukać kodeków do filmów pod Win98, bez rezultatów. Kodeki CCCP:

Kodeki DivX, które znalazłem w wersji 5.2.1 i które według strony miały działać na Win98, podczas instalacji instalator twierdzi, że to wersja DivX6, która nie działa na Win98:

Kodeki K-Lite to samo - według strony ściągnąłem wersję pod Win98, a Win98 twierdzi, że to wersja pod innego Windowsa. Prosiłbym o namiary, skąd mogę te kodeki wziąć. A może jest jakiś inny powód, czemu filmy w NFS2 nie działają?
Drugi problem - rozciąganie ekranu. Win98 działa w małym okienku:
Żeby rozciągnąć to na cały ekran, muszę ustawiać rozdzielczość mojego prawdziwego Windowsa na 800x600, wtedy gra wypełnia cały ekran, ale jest to mało wygodne. Jest jakiś lepszy sposób?

Teraz dałem mniej, może spróbuję przeinstalować jeszcze raz.