Witam,
wgrałem sobie Win98 na VMWare. Nie wiem, czy to ma znaczenie, przy instalacji wyskoczyło mi kilka błędów, między innymi taki:
Z 5 razy powtórzył się też błąd, że rundll32 wykonał nieprawidłową operację, ale potem instalacja doszła do końca i system działa.
Wgrałem VMTools, więc działa mi drag and drop z jednego Windowsa do drugiego. Pierwszy problem, o który chciałbym spytać, to kodeki do filmów - przykładowo w grze Neverhood filmy działają (choć niektóre się lekko tną), ale np w grze Need For Speed II SE podczas filmów leci dźwięk, ale nie ma obrazu - czarny ekran. Ale tylko w filmach, sama gra działa. Próbowałem poszukać kodeków do filmów pod Win98, bez rezultatów. Kodeki CCCP:

Kodeki DivX, które znalazłem w wersji 5.2.1 i które według strony miały działać na Win98, podczas instalacji instalator twierdzi, że to wersja DivX6, która nie działa na Win98:

Kodeki K-Lite to samo - według strony ściągnąłem wersję pod Win98, a Win98 twierdzi, że to wersja pod innego Windowsa. Prosiłbym o namiary, skąd mogę te kodeki wziąć. A może jest jakiś inny powód, czemu filmy w NFS2 nie działają?
Drugi problem - rozciąganie ekranu. Win98 działa w małym okienku:
Żeby rozciągnąć to na cały ekran, muszę ustawiać rozdzielczość mojego prawdziwego Windowsa na 800x600, wtedy gra wypełnia cały ekran, ale jest to mało wygodne. Jest jakiś lepszy sposób?