Windows 98 na VMWare - kodeki do filmów i rozciąganie ekranu

Witam,
wgrałem sobie Win98 na VMWare. Nie wiem, czy to ma znaczenie, przy instalacji wyskoczyło mi kilka błędów, między innymi taki:

Z 5 razy powtórzył się też błąd, że rundll32 wykonał nieprawidłową operację, ale potem instalacja doszła do końca i system działa.
Wgrałem VMTools, więc działa mi drag and drop z jednego Windowsa do drugiego. Pierwszy problem, o który chciałbym spytać, to kodeki do filmów - przykładowo w grze Neverhood filmy działają (choć niektóre się lekko tną), ale np w grze Need For Speed II SE podczas filmów leci dźwięk, ale nie ma obrazu - czarny ekran. Ale tylko w filmach, sama gra działa. Próbowałem poszukać kodeków do filmów pod Win98, bez rezultatów. Kodeki CCCP:

Kodeki DivX, które znalazłem w wersji 5.2.1 i które według strony miały działać na Win98, podczas instalacji instalator twierdzi, że to wersja DivX6, która nie działa na Win98:

Kodeki K-Lite to samo - według strony ściągnąłem wersję pod Win98, a Win98 twierdzi, że to wersja pod innego Windowsa. Prosiłbym o namiary, skąd mogę te kodeki wziąć. A może jest jakiś inny powód, czemu filmy w NFS2 nie działają?

Drugi problem - rozciąganie ekranu. Win98 działa w małym okienku:

Żeby rozciągnąć to na cały ekran, muszę ustawiać rozdzielczość mojego prawdziwego Windowsa na 800x600, wtedy gra wypełnia cały ekran, ale jest to mało wygodne. Jest jakiś lepszy sposób?

Nie potrafię ci pomóc, ale zaproponuję (moim zdaniem) lepsze rozwiązanie. Zainstaluj jakiegoś Linuksa, może być Ubuntu, czy openSUSE - może być w maszynie wirtualnej, chociaż proponuję na osobnej partycji jako dualboot. W tym systemie zainstaluj program PlayOnLinux i instaluj stare gierki przez ten program. Wine (którego “nakładką” jest playonlinux) obsługuje bez problemu stare gry.
System będziesz miał aktualny, sterownikami, kodekami, diviksami czy innymi czarami znanymi z lat '90 nie będziesz się musiał przejmować, a przy okazji nauczysz się czegoś nowego :wink:

2 polubienia

Dzięki, ale nie wiadomo, czy to by pomogło - jedyne, co mi nie działa to te filmy w grze Need for Speed 2. Przykładowo filmy w grach Age of Empires, czy Neverhood działają, ale one są w formacie AVI, a te w Need for Speedzie mają jakiś dziwny format:

Nie ma gwarancji, czy tam te filmy będą działać. Miałem nadzieję, że ktoś podrzuci mi plik z kodekami, albo jakaś prostą zmianę w ustawieniach i już. Uczenie się instalacji i obsługi nowego systemu bez gwarancji powodzenia to jednak za dużo zachodu, ale dzięki :slight_smile:

Masz tą kopię Win98 jakąś uszkodzoną. Sam kiedyś wgrywałem i nie było takich błędów.

Być może Windows 10 się gryzie jakoś z tym systemem, bo kiedyś wgrywałem to na Win7 i tam poszło bez problemów. Ale tych filmów wtedy nie sprawdzałem. Ale chyba niemożliwe, żeby miało to wpływ na taki szczegół jak filmy w jednej grze?
I co z tym rozciąganiem ekranu? W Virtualbox jest to chyba wygodniejsze, ale tam z kolei przenoszenie plików jest trudniejsze, dlatego wybrałem Vmware.

A ile MB RAM przydzieliłeś tej 98? Nie wiem jak 98, ale 95 wywalał się przy “dużych” wartościach, np. 512 MB (w 1995 roku 512 MB RAM to było tak jak teraz 128 GB RAM :wink: ). I trzeba było mu dać mniej.

Fakt, dałem 512 mb :stuck_out_tongue: Teraz dałem mniej, może spróbuję przeinstalować jeszcze raz.

I daj jeden rdzeń, bo Windowsy 9x nie mają i tak wsparcia dla wielordzeniowych CPU ani nawet dla HT.