Laptop zakupiony został z Windows 7 Home Premium. Jako że jest używany do pracy ze starszą wersją MS Navision, konieczna jest maszyna wirtualna z Windows XP, na którym będzie zainstalowany klient programu - Navision na systemach Windows 7 nie działa bowiem poprawnie. Najprościej operację zmiany wersji systemu dokonać poprzez funkcję Windows Anytime Upgrade. Niestety w obecnej chwili nie jest możliwy zakup takiego rozszerzenia (o kodzie 7KC-00024) - we wszystkich sklepach online produkt jest niedostępny. I stąd mam pytanie - czy po zakupie wersji Windows 7 Pro możliwe będzie aktywowanie jej klucza w programie Windows Anytime Upgrade, czy też wyświetlony zostanie błąd, że podany został błędny klucz? Generalnie właścicielka laptopa chciałaby uniknąć reinstalacji systemu od zera, stąd też wątpliwości. Miał ktoś może podobne doświadczenia?
Sam sie wahałem z podobnym problemem, z mojego doświadczenia wiem, że nie musi to być owe rozszerzenie. Zakup po prostu Windows 7 Pro, i nie będzie problemu.
Generalnie problem nie dotyczy mnie, a znajomej, której wirtualna maszyna jest potrzebna do pracy ze starszą wersją MS Dynamics NV. Chciała uniknąć reinstalacji systemu, ale ostatecznie chyba tak właśnie musiała zrobić, jeśli aktywacja kluczem wersji pro nic by nie dała.
Dzięki za info - nie wiem tylko, czy zauważyłeś, że stany na stronie aboo są z lipca zeszłego roku - kontaktowałem się z nimi i potwierdzili brak dostępności (towar wycofano) - natomiast na pcbig jest to tylko informacja, bez możliwości zamówienia.
@Dimatheus, a czy zamiast kupowania rozszerzenia Windows Anytime Upgrade nie można nabyć licencji na starszą wersję systemu i zainstalować ją np. w programie Oracle Virtualbox?
Takie rozwiązanie znacznie niweluje koszty finansowe rozwiązania:
Jeżeli da się uruchomić program na Viście, to jest to dużo tańsze rozwiązanie niż Windows XP - licencja na Vistę kosztuje niecałe 100 zł, a na Win XP ponad 300 zł. W tej kwocie i tak nie da się zakupić rozszerzenia Anytime Upgrade, ani licencji Windows 7 Professional.
Może i tak, ale jest jeden minus rozwiązania opartego na Virtual Box’ie - nie jest on tak dobrze zintegrowany, jak maszyna wirtualna w postaci Virtual PC; nie mówiąc już o wykorzystaniu RAM’u przez jedno i drugie rozwiązanie.
@Dimatheus, co do integracji to się zgodzę. Jednakże porównując ceny obu rozwiązań, za różnicę kwot można spokojnie zmodernizować pamięć RAM w laptopie.
Przyznam, że tak czy inaczej w laptopie trzeba będzie dorzucić RAM’u, bo praca z kilkoma tabelami przestawnymi w Excelu ze sporą bazą danych powoduje dość mocne zwolnienie działania. Aczkolwiek bardziej chodziło mi po prostu o to, by szybko dorzucić maszynę z legalnym XP, bez konieczności instalacji systemu głównego od zera.
No tutaj nie wiem - maszyna wirtualna z XP dotyczyła tylko systemu Windows 7 - w przypadku ósemki nie było informacji o tym, by system pro zawierał też takową.