Windows bot manager blokuje uruchomienie laptopa

Witam. Gdy dziś wróciłem ze szkoły i włączyłem swojego laptopa zastałem komunikat na czarnym tle “Windows bot manager has been blocked by the current security policy. Checking media [fail]”

EFI Network 0 for IPv6 (20-89-84-A2-9F-4F boot failed. Poniżej wyświetla się niebieskie okienko z napisem " Default Boot Device Missing or Boot Failed. Insert Recovery Media and Hit any key Then Select Boot Manager to choose a new boot Device or to Boot Recovery media" Dodam że jest to laptop lenovo g780. Niedawno wrócił mi z gwarancji ponieważ popsuł się dysk twardy i boje się że znowu może być coś nie tak. Laptop wgl nie chce się odpalić. Pomocy !!

Czy można wejść do BIOSU i zobaczyć jak ustawione jest bootowanie systemu ?

Tak można wejść do biosu , ale za pomocą przycisku obok tego do włączenia laptopa. W zakładce “boot” jeśli o to chodzi to mam ustawione

Boot mode [uEFI]

USB Boot [Enabled]

EFI musisz mieć ustawiony jako pierwszy Windows Boot Manager . Secure Boot - off . Windows ?

W secure boot mam disabled

W secure boot status enabled

Dodał bym zdjęcia z biosu ale nie zabardzo wiem jak to sie robi na telefonie :confused:

W EFI mam ustawione

1 Windows boot manager…

2 EFI Network 0 for IPv6…

3 EFI network 0 for IPv4…

W EFI mam ustawione

1 Windows boot manager…

2 EFI Network 0 for IPv6…

3 EFI network 0 for IPv4…

druxi , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus