Windows Defender ciągle działa mimo posiadania ESET

Witam,
Na laptopie po instalacji aktualizacji Windowsa do wersji 1803(prawdopodobnie problem występował wcześniej ale nie miałem z styczności) Eset często używa, nawet gdy nic się nie robi, trochę procent dysku i procesora - jestem w stanie to zrozumieć.

Podobno windows defender powinien się wyłączyć w sytuacji instalacji innego antywirusa(albo przynajmniej zostawić aktywną jedynie zaporę) to mimo instalacji ESETa używa gdy nic się nie robi ok 10%-30% dysku i 10% procesora a podczas włączania komputera nawet po 80% każdego.

Ta usługa nazywa się Anitmalware Service Executable a po rozwinięciu pokazuje się Usługa Porgram antywirusowy Windows Defender

Nie wydaje mi się by ESET wykorzystywał Windows Defendera do niektórych prac, ale kto wie?

Puszczany był sfc , dism, blokowane w zasadach grupy windows store i jego aplikacje ponieważ wsappx czasami brał 100% procesora. Była robiona defragmentacja i sprawdzanie dysku za pomocą chkdsk ale to nie pomogło.

Laptop to LATITUDE E6510 z i5 520M 4GB z HDD. Raczej był na nim aktualizowany windows z 7 do 10

ESET automatycznie wyłącza WD (usługi) oraz dodatkowo Windows jak widzi dostawcę innego AV to sam wyłącza usługę realtime protect. Nie wiem do końca jak to jest z maintenance mode (konserwacja systemu). Sprawdź rejestr i status usług.

Na stronie emsisoft pisze:

Fix # 3: Wyłącz Windows Defender
Jeśli problem nadal występuje po zastosowaniu dwóch pierwszych poprawek, możesz pokusić się na całkowite wyłączenie usługi Windows Defender. Należy pamiętać, że czyniąc to, narażasz się na szereg cyberataków, dlatego ważne jest zainstalowanie skutecznego oprogramowania antywirusowego na komputerze przed usunięciem programu Windows Defender.
Wyłącz całkowicie program Windows Defender za pomocą Edytora rejestru.

1. Naciśnij Klawisz Windows + R, aby otworzyć okno dialogowe Uruchom.
  2. W oknie dialogowym Uruchom wpisz polecenie regedit i kliknij przycisk OK, aby otworzyć Edytor rejestru.
  3. W okienku nawigacji po lewej kliknij dwukrotnie foldery, aby przejść do HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows Defender .
  4. Jeśli znajdziesz wpis rejestru o nazwie DisableAntiSpyware , kliknij go dwukrotnie i ustaw jego dane wartości na 1 .
    4b. Jeśli nie widzisz wpisu rejestru o nazwie DisableAntiSpyware , kliknij prawym przyciskiem myszy w głównym oknie Edytora rejestru i wybierz opcję Nowy> Wartość DWORD (32-bitowa).
    4c. Nazwij ten nowy wpis rejestru DisableAntiSpyware. Dwukrotnie kliknij i ustaw dane wartości na 1.

Nie zrobili by może plików reg, tak dla ułatwienia.

A może to tylko TO, też upierdliwe
http://www.mamkomputer.info/windows-10-wylaczenie-filtru-smartscreen/.