Windows Defender czy warto korzystać bez logowania do konta Microsoft?

Witam
Musiałam stworzyć nowe konto Administratora i nie chcę się logować do konta Microsoft na windows 10.
Czy w związku z tym Windows defender będzie wystarczającą ochroną bez konta Microsoft ?
Może polecacie jakiś program antywirusowy darmowy który nie będzie obciążał CPU ?

A co ma piernik do wiatraka?
Tzn. konto microsoft do defendera?

Sam defender jest ok, znacznie szybszy, lżejszy i mniej męczący użytkownika durnymi komunikatami od tych darmowych antywirusów typu avast czy avg.

3 polubienia

Jeżeli chodzi o mnie ja bym z chęcią pozbył się i windows defendera, ale to tylko moja opinia.

Windows Defender działa tak samo. Nie ważne czy jesteś czy nie jesteś zalogowana . Poza tym jest równie skuteczny co reszta antywirusów i firewalli. https://goo.gl/LifJu9 Pozdrawiam

2 polubienia

Śmiało możesz używać Defendera bez konta Microsoft. Jak kolega wyżej napisał, działa tak samo. Od 4 lat używam tylko Defendera i nie zawiódł nigdy.

2 polubienia

Jak to sprawdziłeś?

Nie muszę sprawdzać. Z głową odwiedza się strony internetowe. Dodatkowo raz na miesiąc puszczam skan programem Malwarebytes.

Windows Defender działa niezależnie od rodzaju konta.
Najlepszym antywirusem jest zdrowy rozsądek.
Do przeglądania internetu polecam rozszerzenie typu NoScript, aczkolwiek to może być cokolwiek upierdliwe.

1 polubienie

Czyli jedyne czego możesz być pewnym, jest to, że używany przez Ciebie system nie jest zainfekowany czymś co jest wykrywane przez Defendera oraz Malwarebyres. Nic to jednak nie mówi o skuteczności obu tych narzędzi :slight_smile:

Racja, jednak do codziennej pracy oba narzędzia wystarczają.

Racja, jednak do codziennej pracy oba narzędzia wystarczają.

Ale po co jak system jest włączany może raz na miesiąc, by go zaktualizować.

dajcie spokój, jak śledziłem jeszcze testy antywirusów, to skuteczność top była w granicach 97-99% czyli dla zwykłego użytkownika nie ma wielkiej różnicy. A Defender nie jest zły jak na darmowego antywirusa.

Ok w takim razie zostawiam tak jak jest, dzięki wielkie za odpowiedzi :slight_smile: