Windows Defender nagle przestał działać

Mam problem, wyłączyłem komputer, zainstalowała się jakaś aktualizacja, włączam komputer po kilku godzinach i widzę, że:
image
No dobra, klikam, nic. Myślałem, że ustąpi po resecie i się tym zbytnio nie przejmowałem. Włączam komputer znów, i dalej to samo. Teraz po cały czas jest błąd:

image
Widziałem, że ktos miał podobny problem, więc pobrałem WinFix i spróbowałem naprawić Defendera tym programem, niestety, dalej nic. Tak samo w edytorze rejestru DisableAntiSpyware (chyba tak to było) jest ustawione na 0. Nie sądze, że mam jakiegoś wirusa, bo w ostatnim czasie nawet nic nie pobierałem, nie mam drugiego antywirusa, wystarcza mi Defender i głowa. Co do formata, to trochę lipa. Może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc? Z góry dzięki.

A spróbuj tego… a może pomoże :slight_smile:

1 polubienie

image

Nic z tego.

1 polubienie
DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow

Może naprawią uszkodzenia z Defenderem?

No niestety.
`C:\WINDOWS\system32>sfc /scannow

Beginning system scan. This process will take some time.

Beginning verification phase of system scan.
Verification 100% complete.

Windows Resource Protection did not find any integrity violations.`

To drugie od godziny stoi na 4%.

Dziś miałem to samo.
Kliknąłem wyszukaj aktualizacje, znalazło aktualizacje definicji i ikonka zmieniła się w zieloną.

Klikanie uruchom ponownie usługę w oknie defendera nie powodowało nic.

1 polubienie

Miałem ten sam problem, nawet przywróciłem kopię zapasową partycji systemowej. To chyba wina ostatnich aktualizacji Windows 10, albo sposób proponowany przez sadaj72 działa, bo problem sam z siebie ustąpił.

Jest to błąd po ostatniej aktualizacji wcześniej tego nie miałem, pomaga restart albo aktualizacja definicji.

Restart nie pomagał, problem po ponownym włączeniu komputera powracał.

Gdzie są te aktualizacje definicji?

Ja miałam wczoraj wyłączonego Defendera przed instalacją aktualizacji Win10, ale po aktualizacji system sam odpalił z powrotem.

Tu?

https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/defenderupdates

https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=121721&arch=x64

Zaaktualizowałem win do wersji 1909 i niby coś pomogło, ale na chwilę - teraz mam taki oto błąd.

image

Przez chwile podziałalo i znowu wracamy do punktu wyjścia.

image

Format i po problemie.