Mam dwa dyski twarde gdzie na pierwszym dysku jest Win XP a na drugim Fedora. Linuksa zainstalowałem wczoraj bo muszę się nauczyć go obsługiwać a kompletnie się na nim nie znam. Z obawy o nadpisanie MBR drugi system instalowałem przy odpiętym dysku z XP… Teraz w zależności od tego który dysk podepne to uruchomi się odpowiedni system. I moje pytanie jak zrobić żeby przy obu podłączonych dyskach mieć możliwość wyboru systemu operacyjnego. Coś mi się obiło o uszy że trzeba w grubie pogrzebać w google też coś o tym piszę ale z uwagi że naprawde linux to dla mine tajemnica a gdybym uszkodził XP’ka to bym sobie mnóstwo problemów narobił więc piszę na forum bo tu dostane sprawdzone porady:)
Jeśli to ma znaczenie to XP jest na SATA a Linux ATA i na slave bo na master zawsze DVD było to nie zmieniałem.
Nie potrzebnie odpinałeś dysk bo Fedora nie nadpisałaby MBR Windows XP. Spróbuj podpiąć dwa dyski i sprawdzić co się stanie. Jak coś się stanie z MBR windows to konsola odzyskiwania i fixmbr.
Jest to rozwiązanie ale chce mieć okno wyboru OS tak jak bym miał je na jednym dysku…
A co do tego co powiedział Triniti888 to spodziewałem się że fedora mi nie nadpisze (nie wiem na ile to aktualne i prawdziwe ale to chyba windowsy nadpisują MBR i nie widać potem linuksa) jednak pewności nie miałem a mam teraz same kolokwia na studiach i strata windowsa zabrałaby mi bardzo dużo czasu… a przy dwóch podpiętych dyskach odpala się ten któremu ustawie wyższy priorytet w biosie…aktualnie XP:)