Windows + Linux na dwoch dyskach

Witam.

Mam dwa dyski twarde gdzie na pierwszym dysku jest Win XP a na drugim Fedora. Linuksa zainstalowałem wczoraj bo muszę się nauczyć go obsługiwać a kompletnie się na nim nie znam. Z obawy o nadpisanie MBR drugi system instalowałem przy odpiętym dysku z XP… Teraz w zależności od tego który dysk podepne to uruchomi się odpowiedni system. I moje pytanie jak zrobić żeby przy obu podłączonych dyskach mieć możliwość wyboru systemu operacyjnego. Coś mi się obiło o uszy że trzeba w grubie pogrzebać w google też coś o tym piszę ale z uwagi że naprawde linux to dla mine tajemnica a gdybym uszkodził XP’ka to bym sobie mnóstwo problemów narobił więc piszę na forum bo tu dostane sprawdzone porady:)

Jeśli to ma znaczenie to XP jest na SATA a Linux ATA i na slave bo na master zawsze DVD było to nie zmieniałem.

A może po prostu przestawiaj kolejność startu dysków w BIOS’ie.

Nie potrzebnie odpinałeś dysk bo Fedora nie nadpisałaby MBR Windows XP. Spróbuj podpiąć dwa dyski i sprawdzić co się stanie. Jak coś się stanie z MBR windows to konsola odzyskiwania i fixmbr.

Jest to rozwiązanie ale chce mieć okno wyboru OS tak jak bym miał je na jednym dysku…

A co do tego co powiedział Triniti888 to spodziewałem się że fedora mi nie nadpisze (nie wiem na ile to aktualne i prawdziwe ale to chyba windowsy nadpisują MBR i nie widać potem linuksa) jednak pewności nie miałem a mam teraz same kolokwia na studiach i strata windowsa zabrałaby mi bardzo dużo czasu… a przy dwóch podpiętych dyskach odpala się ten któremu ustawie wyższy priorytet w biosie…aktualnie XP:)

Ustaw w takim razie jako pierwszy nośnik rozruchowy dysk z Fedorą i do GRUBa dodaj odpowiedni wpis.

• [*:2wym67nt] Dla Grub Legacy (ver. 0.97), edytując plik /boot/grub/menu.lst

title Windows

rootnoverify (hd0,0)

makeactive

chainloader +1

Pod warunkiem, że Windows znajduje się na pierwszej partycji pierwszego dysku twardego (master).

• [*:2wym67nt] Dla Grub 2 (ver. 1.97), edytując plik /boot/grub/grub.cfg

mmenuentry “Windows” {

set root=(hd0,1)

chainloader +1

}

Pod warunkiem, że Windows znajduje się na pierwszej partycji pierwszego dysku twardego (master).

Jeśli Windows jest zainstalowany na innej partycji to sobie dostosuj wpis, to Ci się może jeszcze przydać oznaczenia-dyskow-partycji-wedlug-grub-linux-bootloader-t349996.html

Pozdrawiam!