Windows mini xp - błąd w czasie uruchamiania

Cześć,

od pewnego czasu nie mogę uruchomić komputera. Pojawia się czarny ekran i wiadomość:

"Przepraszamy, że system Windows nie został pomyślnie uruchomiony. Może być to spowodowane ostatnią zmianą sprzętu lub oprogramowania.

Skoro system nie uruchamia się w żadnym trybie to spróbuj wykonać instalację nakładkową albo postaw go na czysto.

Swoją droga:

Jeżeli nie aktualizujesz systemu to sam prosisz się o problemy.

Hej,

Ja na początek sprawdziłbym pamięć RAM przy pomocy na przykład MemTestu.

Pozdrawiam,

Dimatheus

@rgabrysiak nowsza wersja tudzież inny service pack niestety nie pójdzie na tym komputerze. Zależy mi na naprawie i danych, które są na dysku.

@Dimatheus - sprawdzałem pamięć przez hiren’s boot i wszelkie testy zakończyły się pomyślnie.

Dane na dysku możesz skopiować na inny nośnik korzystając chociażby z Linuksa w wersji LiveCD. W kwestii naprawy - nie wiem, co chcesz naprawiać skoro systemu nie można uruchomić w żaden sposób. Jeżeli nie chcesz instalować systemu na czysto wykonaj instalację nakładkową.

Tak poza tematem, co to za sprzęt, że nie możesz na nim zainstalować nowszych Service Packów?

Nagrałem płytkę z win mini jeszcze raz i dostałem się do systemu. Gdzieś przeczytałem, że mogę zgrać dane na których mi zależy i do reszty zrobić format jednak nie widzi mi ani czystej płyty CD/DVD ani pamięci zewnętrznej telefonu podłączonego przez USB.

XP to “zabytek” . Bez SP3 i poprawek WU to “zawracanie głowy” .

Hej,

Telefonu taki system nie zobaczy, bo to trochę jak tryb awaryjny. Lepiej skopiować dane na inną partycję bądź na pendrive’a.

Pozdrawiam,

Dimatheus

@Dimatheus nawet jeśli jest podłączony jako pamięć masowa USB? I co z płytami CD? Nie widzi też napędów dyskowych. Kliknąłem opcję “install USB Hardware” jednak nic to nie dało.

Wyświetla się ikonka dysku z pytajnikiem, gdy chcę tam wejść:

I:\ refers to a location that is unavailable. It could be on a hard drive on this computer or on a network. Check to make sure that the disk is propely inserted or that you are connected to the Internet or your network and then try again. If it still cannot be located, the information might have been moved to a different location.

Hej,

Tak, nawet wtakim przypadku. Niestety telefon nie działa na standardowym sterowniku. Stąd posłem o tym, by przerzucić dane na inną partycję tego samego dysku.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ok, czyli zwykłego pendrive’a powinien mi widzieć? Jeśli nie, to instalacja nakładkowa na partycji, która nie posiada danych do zgrania? Proszę wybaczyć mi te trywialne pytania, ale wolę się upewnić…

Hej,

Tak, ale by go zobaczył, w trybie Mini USB wchodzisz do menadżera urządzeń i po podłączeniu pendrive’a włączasz wykrywanie sprzętu. Urządzenie powinno zostać znalezione, a sterowniki załadowane automatycznie.

Instalację nakładkową robi się na tej samej partycji, na której jest system. Dane nie są usuwane, zastępowane są jedynie dane systemowe. Przy instalacji nakładkowej po prostu nie formatuje się partycji systemowej, tylko instaluje system na istniejącym układzie danych na partycji.

Pozdrawiam,

setupcor.exe

http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,setupcor-exe.html

Instalacja nakładkowa Windows XP