Windows na abonament jako następca Windows 10?

W10 jako abonament wejdzie kiedy dla w7 nie będzie wsparcia dla nowych przeglądarek czyli najważniejszego softu dla zwykłego kowalskiego.

ogólnie w wime odpalisz większośc 2 cześc czyli gry to Qemu/kvn i odpalisz 2 cześć.
Skoro takie aplikacje jak Adobe Photoshop idzie odpalić i działają normalnie to resztę odpalisz również.

A jak odpalę instalator gry z płyty i zainstaluję grę? No wiesz, niektóre mam jeszcze na płytach i na W10 działają cały czas.

Z Wine jest szansa, że wystarczy podwójnie kliknąć na exeku.

Dokładnie a na Qemu to już od niepamiętnych czasów można takie rzeczy robić ogólnie to taki VMware tylko vmware używa emulowanego hardware.
A qemu jako jeden z pierwszych potrafi korzystać bezpośrednich zasobów komputera bez emulacji dlatego chodzą na nim gry które w vmware nie odpalisz bo nie mają pełnego wsparcia direct 11
https://communities.vmware.com/thread/608743

a tu filmik instalacji i przygotowania Doom eternal na linuxie ale cii nie mówcie tego nikomu bo ludzie dowiedzą sie że można gać normalnie na linuxie i cały czar hejtowania linuxa pryśnie :frowning:

1 polubienie

Zapoznam się z przyjemnością. :slight_smile:

Nawet Steam ma już własną wersje linuxa Steam OS(fork debiana) na którym już odpalisz większość ekskluzywnych tytułów jakie wychodzą z miejsca…

https://store.steampowered.com/steamos/buildyourown?l=polish

Tu takie ciekawe porónanie

1 polubienie

Na co komu SteamOS, skoro jest Proton.

właśnie miałem to teraz pisać jako kolejny przykład -,- ale dziękuje za wstawke
szanuje

Steam to jest tylko sklep / platforma społecznościowa. Jeśli gra nie wspiera Linuxa, a 99,99% gier AAA nie wspiera to samo odpalenie sklepu niewiele Ci da.

Sęk w tym, że na Protonie uruchamiasz gry, które z założenia działają tylko pod Windows.

Ogólnie są ta 3 wyjścia

1. Port Gry - Steam stara sie to robić
  2. Emulacja gry na poziome software czyli Wime (60-70% gier na oko pójdzie bez problemów lub z lekkimi/ciężkimi w zależności od sytuacji i konfiguracji wime)
  3. Emulacja gry na poziome hardware, gry w trybie windowsa odpalane na Linuxie - Qemu/KVN
    tu już niemal wszystko pójdzie 99%

Porton to nakładka wime gdzie już są zgrywane preferowane ustawienia modyfikacje pod wime aby emulacja była bardziej kompatybilna pod wybraną już grę…

U mnie w szkole o Linuksie nie było nic. Zupełnie. Potem się dowiedziałam z płyty CD-ROM, że można ją odpalić również na jakimś Ubuntu. Żeby się czegoś dowiedzieć więcej, musiałam się wnerwić przy okazji migracji z Win7 do Win10. Abonament nie podoba mi się z tego względu, że za tym lecą płatności elektroniczne na stałe, podpinanie kart itp. ‘uprzyjemniacze życia’.

Dokładnie linux nie jest trudny po prostu niektóre rzeczy robi.konfigruje sie inaczej ale samo użytkowanie gotowych zainstalowanych aplikacji niczym sie nie różnicy(typu:firefox windos / firefox linux) chyba że zainstalujemy kompletnie inny alternatywny soft, ale to samo wtedy może być na Windowsie :smiley:

Windows głupi ch**** przez 20 lat nie potrafił napisać porządnie indeksowania plików przez co zawsze oferowałem ludziom wyłączenie tej usługi i system dostawał lekikiego kopa w przyspieszeniu nie dawno czytałem artykuł gdzie windows planuje usunięcie tej usługi nie tylko tej…