Jestem na etapie modernizacji komputera w mojej firmie. Zmieniam dość drastycznie jego konfiguracje i w związku z tym mam taką sytuacje.
W tej chwili na komputerze firmowym jest zainstalowany Windows ME OEM (legalny), a na komputerze domowym posiadam legalnego Windows XP HE OEM.
Modernizacja będzie wiązać się z przełożeniem dysku ze starej do nowej konfiguracji. Czy w takiej sytuacji mogę zainstalować na komputerze firmowym XP-eka i przez 30 dni sprawdzać jak działa na takiej konfiguracji, a potem zakupić do niego licencje?!
nie możesz oemu tak użyć bo przypisany jest do konkretnego komputera więc jeśli użyjesz go to wrazie kontroli masz liczony jako pirat a kolega myli trial z aktywacją
wiem że viście masz możliwość korzystania bez wprowadzenia klucza przez 30 dni ale w XP to raczej o tym nie słyszałem, poza tym to komputer firmowy więc nie ma co kombinować, nie wiem jak jest u was w firmie ale przeważnie jest tak że piszesz zapotrzebowanie i dostajesz ewentualnie kasę i instalujesz, poza tym masz wersje OEM i nie możesz przenieść licencji, na 100% będzie to uznawane jako piractwo
OEM przypisany jest do płyty głównej. W swoim komputerze wymieniałem dysk, kartę grafiki, procesor, dokładałem RAM i nawet nie jęknął o aktywację itp. Wszystko możesz zmienić tylko nie płytę główną ( można poczytać w zakładce licencjonowanie lub FAQ Microsoftu).
System nieaktywowany zablokuje się po ok 30 dniach. Przez ten okres możesz jak najbardziej korzystać z jego możliwości. Oczywiście nie wgrasz softu Ms, który wymaga wcześniejszej aktywacji systemu ( np. IE7 WMP 11 itp.)
Rozumiem też że w celach testowych wgrasz XP na klucz komputera z domu. Dla MS to bez znaczenia gdyż jeśli nie aktywujesz to nie będzie nigdzie ten klucz spr.
Po okresie 30 dni zblokuje się i koniec. Złamaniem licencji będzie jak faktycznie pozostaniesz z tym kluczem i aktywujesz go. Porównanie hasza wygenerowanego na Twoim sprzęcie i przypisanym do tego klucza z haszem “nowym” zapisze się w bazie MS jako “pirat” ( już będący w puli użytych wcześniej i aktywowanych).
Ja słyszałem, że po instalacji Windowsa do aktywacji (czyli przez te 30 dni) jest w trybie OOBE (Out Of Box Experience)- nie ma wtedy ograniczeń licencyjnych
jeśli chodzi o konfiguracje to wiem że windows pociśnie (P4 1,8Ghz, 512 RAMu) to jest komputer do wypisywania faktur i siedzenia na allegro :). Sprawdzałem działanie systemu i oprogramowanie na nim i nie ma żadnych problemów. Problem może stanowić co najwyżej osoba która go obsługuje, bo jakby to powiedzieć: jest trochę tępa :), dlatego wolałbym zainstalować jej ten system na próbę, żeby się z nim zapoznała i stwierdziła czy sobie poradzi.