Windows nie chce się uruchomić


(Mariuszkowalski999) #1

Cześć piszę do was , ponieważ mam problemy z kompem .... Powiem o co chodzi ...

Gdy włączam komputer pokazują mi siś niebieskie paski w poziomie gdy się pokazuje jaka mam plytę glówną i przy włączaniu windowsa , a potem gdy siś wczyta wyskakuje ze brak sygnału i komputer się restartuje i po kilku resetach komp się włącza normalnie czym może to być spowodowane proszę was o pomoc .. :frowning:

Robi się tak po wyłęczeniu kompa na jakieś kilka godzin.... np gdy wyłącze go na pol - 1 h to włącza sią normalnie ale gdy np już z 5-6 nie jest włączony to się właśnie pokazują te niebieskie paski na monitorze ...

Model moniora : BenQ FP93VW

Karta Graficzna : Ge Force 7300 GT

Ram : 1 GB

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200 + 2.20 GHz

Windows XP Home Edition SP3

DirectX 9.0c


(system) #2

Jaki masz zasilacz (marka, model i moc)???


(Mariuszkowalski999) #3

Zasilacz mam moc 400 W a marka z BenQ

-- Dodane 06.07.2009 (Pn) 10:47 --

Aha rozumiem to jest wasza pomoc zapytanie o marke i juz mi pomogliscie gz


(system) #4

O co ci chodzi??? Co??? Coś ci się nie podoba??? Jakbyś podał od razu w configu zasiłkę to tego pytania by nie było [-X Zasilacz na pewno do wymiany na Topower/Corsair/Amacrox 350 W. Te resety mogą właśnie być przyczyną tak kiepskiego zasilacza, jaki posiadasz (sam miałem podobny problem, jak wyłączałem kompa na noc i włączałem go rano to komp się włączył pochodził z 10 min i reset, ale jak wyłączałem go na 2/3 h to wszystko było powiedzmy w normie, czasem podczas użytkowania lubił też się zresetować, zmieniłem zasiłkę i problemu nie ma).

Edit: Nie widziałem że BenQ robił zasilacze, na pewno masz zasilacz BenQ, odkręcałeś obudowę żeny sprawdzić co piszę na naklejce na zasiłce???:smiley:


(Mariuszkowalski999) #5

... Komp mi się nie resetuje gdy się włączy ... Tylko np jak wyłącze na noc i włącze rano to pokazuja sie niebieskie paski ... i dopiero po 2 resetach jest ok ... Ale juz mam tego kompa rok i bylo ok..


(system) #6

Mówię, Ci zmień zasiłkę i będzie ok. Bo jakby była uszkodzona grafa to chyba by ci się komp nie włączał no nie?


(Mariuszkowalski999) #7

No tak , jeszcze zobacze .... Jak narazie chodzi to niech bedzie :stuck_out_tongue: jak sie zwali to kupie , ale przykrecil bardziej monitor do kompa bo były luzy i sie zobaczy ;].. dzieks za pomoc ... tez tak myslalem ze to moze zasilacz.. ale jak narazie chodzi jako tako to niech narazie bedzie .


(system) #8

Taa zasiłka Ci się sfajczy pociągnie resztę kompa to sobie kupisz, ale chyba nowego kompa:P Więc jak najprędzej dokonał bym zmiany, już widać teraz efekty tego badziewskiego zasilacza. Jak nie chcesz ryzykować to zmieniaj, a jak nie to pozostaw, tylko żebyś nie miał do innych pretensji:D


(Mariuszkowalski999) #9

Nie bede mial pretensjii tak mi sie robi juz z miesiac .... ale zasilacz chodzi ok tylko raz musze kompa zrestartowa... Mam tak jak wyczyscilem kompa to tydzien chodzi ok bez paskow... poczekam zobacze do jutra... bo przykrecilem monitor bardziej bo byly luzy


(system) #10

Martwi mnie twoje takie bezsensowne podejście do sprawy. Jak już się robi miesiąc to na co czekasz się pytam??? Zresztą nie mój komp nie moja sprawa, to tyle co miałem do powiedzenia w tym wątku :stuck_out_tongue:


(Mskitek) #11

jak wyczyściłeś?


(Mariuszkowalski999) #12

Sprężonym powietrzem , jak wyczyszcze kompa to pare dni chodzi ok ... a potem znow to samo

Da sie jakoś inaczej wyczyscic dobrze zasilacz bez jego roskrecania ?


(Mskitek) #13

Nie. Kiedy komputer dłużej jest wyłączony kurz osiada na podzespołach i innych częściach.

Masz po prostu "bród i smród" w budzie dlatego coś się dzieje.

Najlepiej jak zdejmiesz podzespoły z płyty i wszystko ładnie "odkurzysz" + czyszczenie zestawu chłodzącego i nowa pasta + wymiana zasilacza (albo dokładne wyczyszczenie starego)

Niektórzy w ogóle komputerów nie odkurzają :o , przez to są jakieś dziwne problemy. Ja czyszczę raz na dwa miesiące, a co pół roku gruntowne czyszczenie i wymiana pasty, komputer chodzi bdb.


(Mariuszkowalski999) #14

Mam pytanie , a moze to byc tez spowodowane wirusami ??? teraz skanuje i juz 10 trojanow w plikach systemowych