Windows nie chce się uruchomić

Co mam z tym zrobic, co bym nie zaznaczyła, to z powrotem się włącza i taki komunimat

Dosłownie wszystko? Ostatnia dobra konfiguracja też?

Tak, też. Ostatnio był poprawnie wyłączony, nic nowego nie instalowaliśmy, nie podłączaliśmy a tu przy następnym włączeniu tak się stało, co bym nie zaznaczyła to on, owszem, wyłącza się i uruchamia i ten komunikat i tak w kółko, przy zaznaczeniu jakiegokolwiek polecenia

Uruchom komputer i od razu zacznij klikać klawisz F8 na klawiaturze (klikać, nie trzymać).

Powinien pojawić się ekran z możliwością uruchomienia trybu awaryjnego.

1. Najpierw przejdź do opcji “Wyłącz automatyczne ponowne uruchamianie po błędzie systemu” i wciśnij klawisz Enter.
  2. Potem możesz spróbować jednej z opcji - “Tryb awaryjny”, “Ostatnia znana dobra konfiguracja” lub “Uruchom system Windows normalnie”. Jeśli komputer się zawiesi lub uruchomi ponownie to ponownie próbuj uruchomić tryb awaryjny klawiszem F8 podczas rozruchu komputera.
  3. Jeśli pojawi się niebieski ekran z błędem to zrób jego zdjęcie i wstaw na forum.

Pojawia się taki

Tego nie przewidziałem :smile: - producent płyty głównej pod klawiszem F8 przypisał również boot menu.

Zapewne podczas uruchamiania komputera pojawia ci się ekran z grafiką/logo producenta sprzętu, tak więc zacznij klikać klawiszem F8 od razu po tym, jak ten ekran z logo producenta zniknie.

Zrób restart z F8 i wybierz HDD:PM-ST…

OK, czyli jest błąd 0xED “UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME”, który oznacza problem z zamontowaniem partycji systemowej podczas rozruchu.

Przyczyną tego błędu może być problem z dyskiem twardym komputera (np. badsectory) lub po prostu wysypanie się systemu plików.

Jak to naprawić? Na pewno będzie potrzebna płyta z systemem Windows, który masz obecnie zainstalowany. Przy jej użyciu będzie możliwe uruchomienie konsoli odzyskiwania. Z poziomu konsoli odzyskiwania trzeba będzie użyć narzędzia CHKDSK, a potem bootrec by naprawić MBR (Master Boot Record).

Wątpię, żeby jakikolwiek serwis komputerowy miał chęci się bawić w takie coś - zapewne jedyne co zrobią to postawią system na nowo i do widzenia.

Daj znać czy masz płytę z systemem Windows i chęci do dalszego działania.

1 polubienie

Chęci do działania mam, jak odnajdę płytę to będę działać.

Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Ten błąd może również powodować zmiana trybu pracy kontrolera SATA (IDE/AHCI/RAID). Raczej są małe szanse, by stało się to “samo z siebie”, ale może do takiego czegoś dojść jeśli bateria CMOS na płycie głównej jest słaba i przestaje “trzymać” ustawienia.

Patrząc na te zdjęcia, które podsyłasz to dochodzę do wniosku, że to raczej wiekowy sprzęt (system prawdopodobnie Windows XP) - mam rację, czy się mylę? Nie miałaś w ostatnim czasie problemów np. z resetującą się datą i godziną na komputerze?

Spróbuj jeszcze raz uruchomić komputer i klikaj klawisz F2 lub Delete, tylko od razu po włączeniu komputera (zanim jeszcze pojawi się ekran z logo producenta). Zrób zdjęcie tego co pojawi się na ekranie i na jego podstawie postaram się podpowiedzieć co dalej, gdzie wejść i co sprawdzić.

Tak XP, ma dokładnie 10 lat, do tej pory był jeden raz w naprawie kilka lat temu z powodu przepalenia wejścia USB a po tym do tej pory śmigał dobrze, teraz syn ma go w pokoju i od czasu do włączany był tylko po to bym mogła jakieś pliki do laptopa przenieść a teraz gdy zaczęło się zdalne nauczanie w domu i synowi komp by się przydał to pojawił się kłopot, syn nie grał na nim bo ma tablet, ale wiadomo tablet ma ograniczone funkcje i komp jest potrzebny

Jak to XP, to co to jeszcze robi w dziale dla Windows 8?

Nie byłam pewna

OK, przejdź do “SATA Configuration” klikając kilka razy strzałką w dół, a samo przejście robisz klawiszem Enter.

Tutaj jest wszystko OK. Możesz śmiało wyłączyć komputer przytrzymując dłuższą chwilę przycisk od włączania na jego obudowie.

Jeśli uda ci się znaleźć płytę z systemem Windows XP to daj znać - będziemy działać dalej.

Obawiam się że owej płyty nie mam, w sklepie w którym komputer był skladany bo to tzw składak, wgrali od razu Windowsa a płyty żadnej i co prawda mamy jakieś płyty ale raczej nie windowsa