Witam, mam problem, windows nie uruchamia sie do końca, znaczy komputer nie działa. Po czarnej planszy Mikrosoftu jest czarny ekran. Uruchamiałem ostatnia poprawnie działającą konfiguracje i nic. Proszę o radę, ak to zdiagnozowac i naprawić.
Dzieki.
Witam, mam problem, windows nie uruchamia sie do końca, znaczy komputer nie działa. Po czarnej planszy Mikrosoftu jest czarny ekran. Uruchamiałem ostatnia poprawnie działającą konfiguracje i nic. Proszę o radę, ak to zdiagnozowac i naprawić.
Dzieki.
A czy działa tryb awaryjny?
Jak nie to spróbuj przywrócić do czasów sprzed awarii.
Po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:
wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.
wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.
Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.
Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP
Lub napraw system z płyty instalacyjnej
Z instalacyjnej płyty >> chodzi o konsole napraw ?? jakies komendy ??, prosze o więcej szczegółów, będę próbował po kolei.
Konsola odzyskiwania to może być następny etap.
Wpisz MAP ARC
zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);
Wpisz:
expand X:\i386\kernel32.dl_ C:\WINDOWS\System32\
a jak nie działa
expand X:\i386\kernel32.dl_ C:\WINDOWS\System32\kernel32.dll
expandX:\i386\kernel32.dl_C:\WINDOWS\System32\
x-cdrom, c- dysk systemowy
Zauważ, że po expand i przed C:\windows… jest spacja
expandX:\i386\kernel32.dl_C:\WINDOWS\System32\
Wpisz exit i zrestartuj komputer.
A co do opcji podanej ak6 , chodzi o następne Napraw, gdy instalator znajdzie system, a tuż przed formatowaniem. W tym momencie zamiast formatu rozpocznie się instalacja naprawcza.
Ok, będę walczył, dam znać. Dzięki.
Tak właśnie. To jest najprostsze do zrobienia choć niestety nie zawsze skuteczne.
Dzięki, działa. 
A jest jakas stronka gdzie te wszytskie dane sa zapisane bo moze kiedys mi si przydadza a nie chce latac po forum.