A wiec w biosie ustawione bootowanie mam. 1. Cd 2 dyskietka 4 HDD. Mam dysk Sata. Komputer nie chce sie włączyć. Jestem zmuszona go przeinstalowac. Ale gdy wsadzam dysk do napędu nic ise nie dzieje. Windows jest wyczytywany z HDD. Sprawdzałam 1000% i w biosie jest takie ustawienie jak napisałam. Przeinstalowywałam komp juz milion razy (ale ten ani razu nie jest mój) i wszystko działało. Najlepsze jest to że w napadzie złości odłaczyłam dysk twardy. To CD room się ottworzył ![]()
Nośnik orginalny?
A płyta nie oryginalna bez bootowania.
B płyta zarysowana, uszkodzona.
C nagrywarka padła i już płyt nie czyta.
D jedno z powyższych
1.Czy system startuje w trybie awaryjnym 2.Czy płyta ma zintegrowane sterowniki SATA ?
Najciemniej jest pod latarnią. Po ustawieniu CD-ROM w polu First Boot Device (Advanced Bios Features) podczas uruchamiania komputera pojawi się komunikat - Press any key to boot from CD / Naciśnij dowolny klawisz, aby dokonać rozruchu z dysku CD - wciskasz w tym momencie jakikolwiek klawisz?
cale nie najciemniej pod latarnią. Gdybym miała taki komunikat to bym tu głowy ludziom nie zawracała
!. windows orginalny.
-
Stacja nie mogła paść bo przeciez jak odłączam dysk to stacja CD uruchamia się normalnie
-
Nie porysowana. Sprawdzałam na 2 płytach
-
Jak sprawdzić czy jest zintegrowana?
– Dodane 26.09.2009 (So) 13:58 –
a i system nie staruje w trybie awaryjny. Logowanie windowsa jest a potem nieśmiertelny blue screen
Sterowniki możesz zintegrować przy pomocy nLite w przypadku XP lub vLite w przypadku Visty.
Pozdrawiam!
To laptop? Czy stacionerny?
Jeśli stacjonarny, podejrzewam wadę napędu, może czytać płyty ale z botowaniem mu nie wyjdzie.
Jeśli laptop, przestaw opcje AHCI na IDE.
Możesz pobrać z Internetu obraz linuxa (np. Ubuntu) wypalić na płytę i sprawdzić czy też jest taki problem.