Cześć.
Mam problem, otóż kupiłem dziś drugi monitor.
Niestety mój komputer zupełnie go nie widzi.
Pierwszy monitor podłączony jest klasycznie hdmi–>hdmi
Drugi, nowy natomiast połączony jest przez kabel Displayport—hdmi
Moja karta graficzna (gtx 1050 ) nie ma dwóch złączy HDMI lecz HDMI i Displayport więc to jest jedyne rozwiązanie.
Próbowałem to zrobić jeszcze poprzez kabel VGA, również komputer nie widzi i nie wykrywan zadnego dodatkowego monitora poza tym
podłączonym do HDMI.
Kabel jest sprawy, testowałem na drugim kompie, tam połączyły się dwa monitory od ręki.
Sterowniki do karty graficznej zainstalowałem.
Jakie macie rady co zrobić dalej ?
To proste, masz zły kabel. Teraz uwaga, 99,9% w Twoim przypadku będzie złych ponieważ te kable są jednokierunkowe i wysyłają sygnał z HDMI na DP. Niestety uzyskać kabel z odwrotnym przesyłem jest piekielnie ciężko, sam szukałem z 3 miesiące. Żeby było łatwiej nieświadomi ludzie np. Na allegro piszą, że kabel HDMI->DP a wcale tak nie jest.
Jedyne co przychodzi mi do głowy, że monitor ma ustawione wejście na inny port. Jak rozumiem monitor się włącza i w menu da się grzebać?
Tak, można grzebać w menu. Zaznaczałem już dwie opcje PC i AV lecz bez skutku ;c
Nie sądzę ponieważ na drugim kompie ( mojego brata ) działa zupełnie normalnie na tym samym kablu ;c
EDIT
Wczoraj pojawił mi się obraz lecz był strasznie nieczysty, gdy poruszyłem kablem zgasł i do dziś ciągle to samo ;c