Windows nie wykrywa Ramu


(Dawidkali5) #1

Witam. Mam taki problem. Dokupiłem sobie takie same, jak mam, dodatkowe 2gb RAMu w 2 kościach Kingston KVR667D2Ng/1G. Moja płyta główna obsługuje 4bg ramu, a mimo to po włożeniu wszystkich kości, komputer podczas ładowania systemu restartuje się. Moja płyta główna to Gigabyte Ga-946-GM-S2. Postanowiłem, że coś z tym zrobie, bo nieużywane kości leżą już od roku.


(Qwerty01) #2

Nie kości tylko moduły! !!

Sprawdź za pomocą memtest - może któraś kość (tak kość) jest uszkodzona i sypie błędami.


(Dawidkali5) #3

To na pewno nie MODUŁY, ponieważ wsadzałem inne i było tak samo. Robiłem nawet update biosu, ale to też nic nie pomogło. Co może być przyczyna?


(SilberPunkt) #4

Zapewne masz moduły double-sided a Twoja płyta w konfiguracji 4x1GB obsługuje tylko moduły single-sided.

:roll:


(Dawidkali5) #5

Być może, ale czy niebyłoby to napisane w specyfikacjach na stronie Gigabyta? Teraz po włożeniu 4 kości wywala BSOD o kodach: 0x0000001A (0x0000000000000031, 0xFFFFFA8001D9C090, 0xFFFFF88003048000, 0xFFFFF8A00096434F)

MEMORY_MANAGEMENT - Błąd sprzętowy zarządzania pamięcią.


(Agatonster) #6

Daawidkali5 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(SilberPunkt) #7

A Twoim zdaniem gdzie znalazłem tą informację?

:roll:


(Dawidkali5) #8

Cóż w liście obsługiwanych modułów ram, znalazłem takie, jakie posiadam (konkretny model). Dodam jeszcze, ze po wsadzeniu 3 modułów, bios wykrywa 2gb, a windows 3, ale 2 używane. Win 7 64bit.


(SilberPunkt) #9

Są na liście, bo będą działać na tej płycie ale w układzie 2x1GB.

:roll: