Czy posiadając licencję OEM możliwe jest zainstalowanie systemu na kilku oddzielnych dyskach twardych używając jednorazowo jednego z nich, tylko w obrębie jednego stanowiska ?
A jak wyobrażasz sobie wielokrotną aktywację kilku systemów zainstalowanych z jednej licencji? Nie ważne jest ile w danej chwili jest uruchomionych tylko ile jest zainstalowanych. Licencja jednostanowiskowa umożliwia jedną instalację. Chyba, że coś się zmieniło, ale wątpię.
Nie jedną instalację, ale instalację na jednym stanowisku.
zgodnie z EULA na Windows instalacja i posiadanie systemu na dwóch różnych partycjach w tym samym czasie jest zabronione
czyli możliwe jest ale nie będzie to legalne
Nie na stanowisku tylko na maszynie i nie ma rozróżnienia czy jest to virtualna czy rzeczywista.
Tak z ciekawości zapytam co się stanie gdy zainstaluje OEM’a na 7 partycjach?
Za każdym razem będę musiał aktywować system. Co się stanie gdy po ostatniej aktywacji uruchomię system z pierwszej partycji?
Rozumiem że MS poprosi mnie o powtórną aktywację?
inquis1t0r , nazwij temat konkretnie, zgodnie z zasadami zakładania tematów na forum. viewtopic.php?f=5&t=394978
Zmarnujesz miejsce na dysku i zaczniesz obawiać się wizyty policyjnego informatyka.
Każdy nowozainstalowany system musisz uaktywnić.
Nie, o ile nie zostaną wykryte żadne zmiany sprzętowe
Wiesz co to jest eksperyment myślowy? Koncetrujesz sie nie natym co jest ważne. Zaraz mi napiszesz że 7 partycji to za dużo i będziesz miał rację.
Czyli uważasz że po siedmiu aktywacjach systemu wszystko będzie działać gdy wróćę do pierwszego?
Ale sprawdzałeś czy tylko ci się tak wydaje?
Ja mam wrażenie że aktywacja tego pierwszego już nie będzie działać
Dodaj do tego eksperymentu myślowego Windows OEM w wersji Płyta recovery. To obraz partycji z zainstalowanym i zaaktywowanym windowsem. Niektórzy producenci dostarczają takie płyty, w których jest okienko: “przywróć Windows na pierwszą dostępną partycję”. Kiedyś dla sportu zainstalowałem sobie na laptopie (T…a) 3x XP [trzeba było trochę powahlować “obszarem nieprzydzielonym”, parametrem “Hidden” dla partycji (GParted) i i na koniec instalacją Visty (bo się w masterbootrekordzie młyn zrobił)]. Ale w praktyce wszystko jest możliwe.
Wiem co to jest eksperyment myślowy. Odpowiedź rzeczywiście była podobnie “mądra” jak pytanie, ale przynajmniej “regulaminowa” :!:
Dlaczego 7 partycji to za dużo :?: wystarczy mieć 2 HDD i koniec spekulacji, (co innego, gdybyś wyraźnie napisał, że używasz tylko jednego dysku :-D)
Jak dotąd tylko instalacja virtualBOXa zobligowała mnie kiedykolwiek do aktywacji systemu, który … tę operację miał już wcześniej ukończoną.
Przeczytaj ze zrozumieniem post #niezDarek, jeśli mi nie wierzysz i … jeśli nie masz zaufania do forumowiczów, to proponuję nie zadawać tu pytań.
primo Niezdarek pisał o EULA a ja pytam o pratkyczną stronę.
secundo Mółbyś mi podpiwiedzieć która część mojej wypowiedzi była nieregulaminowa?
Moje wątpliwości sam potwierdziłeś pisząc że praktyki nie miałeś…
Zresztą po co my dyskutujemy skoro i tak za chwilę Monczkin wrzuci temat do kosza?
Czyżby :?:
Interpretacja zapisów EULA (#niezDarek):
Wypowiedź autorska i autonomiczna(#niezDarek):
Rozumiem, że każdy ma prawo do własnego rozumowania