Dzień dobry
Chciałem zwiększyć partycję. W tym celu usunąłem drugą partycję lecz coś poszło nie tak. Nie mogę ani rozszerzyć istniejącej już partycji, ani utworzyć nowego woluminu. Proszę o pomoc.
Najlepiej pobierz obraz Sergei Strelec (Windows PE) i wgraj na pendirve Rufusem lub przy pomocy Ventoy. Link
Po uruchomieniu np. przy pomocy EaseUS Partition Master możesz naprawić swój błąd.
Pewnie zaraz ktoś wyskoczy z tematem legalności tego narzędzia. Tak legalność jest dyskusyjna, ale ogrom serwisów bez wyrzutów sumienia tego używa ze względu na kompleksowość i wygodę/oszczędność czasu.
Nic nie musi wyłączać i nic pobierać. Partycja za systemem blokuje operacje. Zgrać dane na wszelki wypadek, i normalnie działa dowolnym narzędziem. Nawet z CMD, jak ma ochotę.
W tym celu usunąłem drugą partycję lecz coś poszło nie tak. Nie mogę ani rozszerzyć istniejącej już partycji, ani utworzyć nowego woluminu. Proszę o pomoc.
Na zrzucie ekranu to czwartą, a nie drugą. I nie ma tam niczego nie tak, wszystko jest w porządku. Partycja rozszerzona nie może być „rozszerzeniem” innej niż poprzednia.
Po paru minutach bezmyślnego klikania udało mi się utworzyć partycję D, ale mimo to dalej nie mogę rozszerzyć partycji C.
Na ostatnim obrazku czwarta partycja (którą przypisałeś jako D) masz rozszerzoną z trzeciej. Jak teraz usuniesz trzecią, to zabijesz czwartą. Bez sensu zrobiłeś… MBR przewiduje w standardzie maksymalnie 4 partycje podstawowe, więc nie ma sensu tworzyć rozszerzonych jeśli ich nie potrzebujesz.