Windows - problem z plikami rar itp

Witam

Od momentu pojawienia się na moim PC Sality mam rożne problemy z systemem, mimo iż zwalczyłem ten problem m.in dzięki ludziom z tego forum, a także dokonałem 3 formatów wszystkich dysków.

W tej chwili mam problemy z plikami spakowanymi, które ściągam z internetu. Kiedy rozpoczynam rozpakowywanie dowolnego archiwum na koniec dowiaduje się, ze archiwum bądź wolumin jest uszkodzony. Nie jest to wina plików ściągniętych, bo sprawdzałem je na innych komputerach i działają poprawnie, jedynie u mnie są komplikacje. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z takim problemem? Wie ktoś jak to naprawić ?

Jeżeli ktoś będzie potrzebował to mogę załączyć jakieś screeny z tymi błędami.

to może spróbuj innym programem wypakowywującym np. 7zip

Wypakowywałem Winrarem Power Archiwerem 2010 i Winzipem, za każdym razem ten sam problem, jak archiwum ma hasło to zamiast tych dwóch błędów wyskakuje ze niewłaściwe hasło, mimo ze wpisuje właściwe, bo sam je wymyślałem. Własne pliki wrzucone na p2m czy p2p sa uszkodzone, a przed 1 kwietnia (1 dniem walk z Sality) działały…

Dodane 14.04.2010 (Śr) 22:53

Wczoraj ściągałem nowy system (Win xp sp3 a mam xp sp2), z myślą ze może moja płyta i cd key jest już zużyta (chociaż nie wiem czy to możliwe w przypadku keya).

Oczywiście plik był spakowany i nie udało mi się go rozpakować

Możliwe, że tak jak jest napisane w błędzie, uszkodzony jest wolumin. Wciśnij ctrl+r, wpisz cmd, wciśnij enter i wpisz komendę chkdsk /f /r, wciśnij enter, zgódź się na zaplanowanie skanowania i uruchom ponownie komputer. Po wykonaniu skanowania(może trwać paręnaście minut) sprawdź, czy plik idzie wypakować.

zaraz przetestuje i dam znac czy pomoglo

Dodane 14.04.2010 (Śr) 23:42

Niestety nic :confused:

Przetestuj pamięć memtestem, jak masz dwa moduły pamięci lub więcej to spróbuj je poprzekładać w slotach lub zostaw tylko jeden i wtedy próbuj rozpakować.

Jeśli masz podkręconego kompa to przywróć ustawienia defaultowe.

Niestety nic nie pomogło :confused:

Ściągnij program hdtune i wykonaj skanowanie(zakładka error scan) z odznaczoną opcją quick scan.

Ja miałem podobny problem. Problemem mogą być badsektory na dysku. Spróbuj ściągnąć te skompresowane pliki na inną partycję i wypakuj. Jeśli się wypakuje, to będziemy mieli zdiagnozowany problem. Jeśli nie, to będziemy kombinowali dalej.

asdasder , proszę nazwać temat konkretnie, zgodnie z zasadami pisania na forum.

Udało mi się naprawić bez waszej pomocy. Problemem był bios a mianowicie podkręcony Procesor. Za mocno go podkręciłem i pliki .rar fixowały

dziękuje wszystkim za rady i Temat do zamknięcia :slight_smile:

W moim poście z 15 kwietnia radziłem ci przywrócić defaultowe ustawienia kompa, dziwne że dopiero teraz to zrobiłeś.

Zrobiłem to następnego dnia , ale zapomniałem napisać na forum co było przyczyną tego :slight_smile: