Windows Server 2012 - zapytanie o licencje

Witam serdecznie, bez zbędnego wstępu :slight_smile:

1. Jaka jest różnica między Server 2012 Standard a Server 2012 R2 Standard - nigdzie w niecie nie mogę znaleźć konkretnych różnic prócz tego że R2 jest wersją ulepszoną, ale o co ;p ?

2. Ile CAL zawiera Server 2012 Standard (i 2012 R2 jeżeli ta ilość jest inna)

3. Czy jest możliwość upgradu z server 2012 Standard do Server 2012 R2 i czy upgrade jest darmowy.

4. Docelowo potrzebuję mięć dostęp zdalny zewnętrzy dla 15 użytkowników jakie licencje CAL muszę kupić aby osiągnąć ten cel.

Windows Server 2012 R2

Jest aktualizacją Windows Server 2012. Zawiera przeglądarkę Internet Explorer 11.

Najistotniejsze zmiany:

• Automatyczne warstwowanie (ang. Automated Tiering) - najczęściej otwierane pliki są automatycznie składowane na najszybszych mediach - na przykład dyskach SSD [1]
  • Deduplikacja plików VHD - mniejsza przestrzeń zajmowana przez pliki VHD w sytuacji, gdy pliki mają podobną zawartość [1]
  • Windows PowerShell w wersji 4, który zawiera platformę zarządzającą Desired State Configuration (DSC)
  • Zintegrowane wsparcie dla Office 365
  • Przywrócony przycisk “Start” [2]
  • Druga generacja maszyn wirtualnych - z możliwością tworzenia maszyn wirtualnych opartych na UEFI
  • Wykorzystywanie syntetycznych sterowników sprzętowych zamiast emulatorów sterowników
  • Bootowanie z SCSI

+ https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Server_2012#Windows_Server_2012_R2

Z resztą nie mam jak pomóc, musisz poczekać i mam nadzieje, że nie zniechęcę innych do odpowiedzi.

Dziękuję ci bardzo @krystian3w , czekam na resztę wyjaśnień.

1 polubienie

Proszę jeszcze o wyjaśnienie licencji Windows Storage Server 2012 czy możliwe jest na nim dokupienie CAL i CAL RDP korzysta się z tego jak z typowego oprogramowania serwerowego microsoftu ?

1. Bierz 2012 R2 Standard
  2. patrząc na pytanie 4-te - potrzebujesz x3 paczki po 5 licencji CAL dostępowych
  3. uprade jest możliwy, ale nie jest darmowy. Wszystko się też zmienia jak to kontroler domeny i potrzeba już trochę umiejętności
  4. Windows 2012 R2 Standard + 15 CAL + 15 licencji terminalowych. Tu mała uwaga, 15 jednoczesnych użytkowników. Jak np. wiesz, że nigdy nie będzie pracować więcej, niż 10 osób zdalnie, to wystarczy Ci 10 licencji terminalowych.

@bachus gdzięś się dowiedziałem że server 2012 r2 standard ma już 5 CAL na start możesz się do tego odnieść?

Od W2012 nie ma ma ‘dodanych’ CALi. Na każde urządzenie korzystające z dowolnego serwisu Windowsa potrzebujesz CAL (lub licencjonowanie per USER).

• licencji CAL nigdzie nie rejestrujesz (to jest papier leżący w szufladzie)
  • przykładowo jest drukarka korzystająca z serwera - potrzebuje CALa
  • wchodzi ktoś z telefonem, dodatkowym laptopem i łączy się do wifi a DHCP idzie z serwera Windowsa - potrzebny CAL
  • skaner zapisuje dokumenty na serwerze Windows - potrzebny CAL
    itd.

Super, prosto i konkretnie :slight_smile:

Znalazłem w internecie w dobrych cenach takie pakiety

Windows Server 2012 R2 - 10 User CAL

Windows Server 2012 R2 RDS 10 User CALs

mam zamiar kupić 2x bo bardzo prawdopodobne że dojdą jeszcze użytkownicy zdalni będzie to kompatybilne z MS Windows Server 2012 R2 Standard

moja refleksja jest taka że te licencjonowanie MS to jakaś porażka…

Pytanie mam, tak z ciekawości. U jednego klienta mam WS essentials jako serwer SQL który ma wbudowane te 25 CAL. Jeśli użytkownicy (jest ich 12) korzystają z aplikacji webowej która łączy się z serwerem SQL to jak to jest z tymi licencjami? Fizycznie z serwerem SQL łączy się tylko serwer WWW, użytkownicy nie wykonują żadnych połączeń do serwera SQL natomiast łącza się z serwerem WWW. Microsoft nie potrafił mi odpowiedzieć.

Microsoft i pierwsza/druga linia supportu NIGDY nie odpowie Ci wprost co do licencjonowania. Są od tego specjalne działy, gdzie starają się zrozumieć i zintepretować co napisali.
Poważnie Microsoft nie potrafi na to odpowiedzieć? Od tego masz edycję WEB (chyba model licencjonowania SPLA). Jest dużo tańszy od zwykłego ‘standarda’.

Ale nie pytałem o licencjonowanie SQL bo tam mam akurat bazy SQL Express i MySQL.
Pytałem o licencje CAL dla serwera Windows - co w sytuacji kiedy z serwerem łączy się fizycznie jedna maszyna linuxowa.

Ciekawe co napisałeś do tej pory nie byłem świadomy że nawet na drukarkę , skaner czy telefon potrzebuje CAL’a - do tej pory myślałem że CAL jedynie potrzebny w momencie kiedy wpinam jakiś komputer w domenę, mam kilka laptopów firmię którę pobierają sobie po DHCP adres z serwera ale nie są wpięte w domenę, mam też skaner i drukarkę… to co dokupić do nich CAL’e ?
Napisałeś że licencji CAL nigdzie nie rejestrujesz (oprócz tego że jest papier) ale gdybym chciał dokupić dostępowe licencje na zdalne pulpity dla użytkowników to chyba muszę wprowadzić w system? bo bez tego się nie połączą ? czy się myle.

CAL jest potrzebny na każde urządzenie lub użytkownika, które w jakiś sposób korzysta z serwera. Skaner - jak składuje pliki na serwerze, to tak. Skaner/drukarka - jak pobrały adres z DHCP, albo jak np. są zainstalowane na serwerze - też.
Tak, jak napisałeś - CALe terminalowe rejestrujesz na serwerze (musisz je aktywować na nim).