Windows Serwer 2012 konfiguracja VPN

Witam!

Posiadam zainstalowany system Windows Server 2012 Foundation i chciałem uruchomić na nim rolę serwera VPN.

O ile z konfiguracją po stronie serwera nie było żadnego problemu to już ze strony routera jest problem.

W sieci lokalnej podając przy tworzeniu nowego połączenia VPN adres IP serwera połączenie jest tworzone bez problemu.

Kiedy jednak chcę dokonać połączenia spoza sieci (na publiczny adres IP) pojawia się komunikat błędu nr 800 (serwer VPN nie odpowiada).

Na routerze ustawiłem przekierowania portów 1723, 1701, 443,500, 43 oraz 50 i ciągle nic.

Wygląda na to, że router (Pirelli DRG A125G) blokuje połączenie lub nie podałem jeszcze jakiegoś portu. Wyłączenie zapory na serwerze również nie pomaga.

Teraz nie wiem czy problem, leży w złej konfiguracji routera czy w samym routerze.

Jeśli ktoś się spotkał z taką sytuacją lub ma jakieś propozycje jak rozwiązać problem to czekam na odpowiedź.

Jaki dostawca internetu? Jeśli ten sam, z którego IP napisałeś post (po modelu routera domyślam się, że tak), to w przypadku łączy adsl, możesz nie mieć połączenia z własnej sieci do własnej sieci poprzez IP publiczne, pakiet nie zna wyjścia z sieci. Możesz spróbować łączyć się z innej sieci, jeśli nadal wystąpi problem, można szukać przyczyny.

Witam!

Posta pisałem akurat z pracy, ale problem udało się rozwiązać.

Na routerze Pirelli, dodawałem ręcznie reguły przekierowania portów a wystarczyło zastosować predefiniowane ustawienia dla protokołów PPTP i IPSec.

Po usunięciu moich reguł i wybraniu tylko tych dwóch VPN działa bez problemu.

Temat do zamknięcia.