Windows update ciągle wyszukuje aktualizację

Witam, mam laptopa z windows vista, sprzęt trochę przymulał więc postawiłem na nowo system z partycji recovery. Wszystko poszło gładko, pobrał się service pack 2 ale później zainstalowała się aktualizacja agent windows update i po tej ważnej aktualizacji windows cały czas wyszukuje aktualizacje. Ponowne stawianie system i ponownie update stanął po tej aktualizacji, po prostu nic już nie znajduje i cały czas jest informacja że windows update wyszukuje aktualizacje. Jest lipa bo internet explorer jest archaiczny i nawet poprawnie stron nie wczytuje a innej przeglądarki nie mogę pobrać bo nie ma odpowiednich aktualizacji których system już nie znajduje i nie instaluje. Mcafee mam zainstalowane fabryczne, odinstalowywałem, zaporę wyłączyłem a nowych aktualizacji nie może wyszukać, macie może jakieś pomysły co robić?

Zostawić na noc, albo skorzystać z jakiegoś akceleratora (np. http://download.wsusoffline.net ).

Dzięki bachus, faktycznie zostawiłem na noc komputer włączony i parę minut po 8 rano zaciągnął aktualizację. Trochę mu zeszło ale najważniejsze że teraz już wszystko działa. Pozdrawiam