Windows Update dla WinXP

Czy działa jeszcze Windows Update w przypadku świeżej instalacji Windowsa XP?

1 polubienie

U mnie działa,instalowałem XP Professional 2 tygodnie temu i pobrał około 120 aktualizacji.W Panelu sterowania /Aktualizacje należy włączyć Aktualizacje automatyczne i czekać aż w trayu pojawi się żółte powiadomienie

1 polubienie

Jak nie masz SP3 i nowszego Windows Update Agent (7.4.7600.226)[KB949104] [KB946928] to pewnie nie ma szans działać.

Nowy Agent pojawia się w trakcie aktualizacji,trzeba kliknąć na powiadomienie…na początku aktualizowania.

1 polubienie

A miałeś płytę z SP2?

Mam płytę ze zintegrowanym SP3…za pomocą nlite.Jeśli masz tylko SP2 możesz pobrać SP3 z DP i zainstalować przed aktualizacją

A ja od siebie dodam, że warto zainstalować Internet Explorer 8, bo domyślnie w Win XP jest wersja 6.0, a z nią Windows Update nie chce działać.

1 polubienie

IE8 instaluje się w czasie aktualizacji.Natomiast prawidłowo działa tylko Mozilla Firefox 52.3.0 ESR.Przy automatycznej aktualizacji nie jest wymagany IE8.Dodam że w Panelu sterowania /Narzędzia administracyjne / Usługi…należy ustawić WU na tryb automatyczny.

2 polubienia

OK! Dzięki! Zaledwie wczoraj instalowałem z płyty zintegrowanej z Service Pack 3. Potem zainstalowałem z pliku IE8. Niestety, system szukał i szukał przez 6 godzin i lipa. Może od 1 października kompletnie zaprzestano wspierania XP-ka poprzez Windows Update? Trzeba będzie poprzestać na WSUS.

1 polubienie

Dzisiaj 16.10.2017 zainstalowałem XP na VirtualBox pobrał aktualizacje bez problemu.Serwer MS…działa dalej

To xp wspierają jeszcze?

Dzięki za info!

Tylko by wgrać to co wydali do kwietnia 2014 + te kilkanaście poprawek na Wanna.Cry

To lipa. :grinning:

To nie lipa Seba,dałbym screena.Trudno to nazwać wspieraniem ale MS udostępnia ok.120 poprawek krytycznych.A bywało i 240.

W sensie takim, że to był na prawdę udany system i ma go jeszcze wielu, a MS go uśmiercił. :slight_smile:

1 polubienie

Zależy dla kogo udany, pierwsze wersje były niestabilne, firewall włączony dopiero w sp2, poza tym nie rozumie, skąd to zachwycanie się xp, jak dla mnie nie był dość stabilny, plus jest taki, że małe wymagania

Osobiście, jak używałem kiedyś od SP2 po SP3, to nie miałem problemów. :slight_smile: Aż się łezka klei. :slight_smile:

1 polubienie