Windows Update i odinstalowanie IE oraz Windows Defender

Witam. Czy jest możliwość odinstalowania IE i Windows Defender? Wiem jak to wyłączyć w panelu sterowania, ale strasznie wkurzają mnie aktualizacje do tego, które wyszukuje Windows Update - skoro te programy są wyłączone to niby czemu ma jakieś aktualizacje do nich szukać  :-x

Znalazłem takie coś 

http://www.download.net.pl/jak-wylaczyc-lub-odinstalowac-windows-defender/n/2790/

tylko nie wiem czy traktować to poważnie, tym bardziej, że po wpisaniu frazy tego programu mało jest w google sensownych wyników. Albo inna kwestia czy jak mam w Win7 SP1 to potrzeba co chwilę jakieś aktualizacje pobierać i instalować?

IE możesz odinstalować wchodząc do: start > panel sterowania > dodaj/usuń programy > funkcje systemu windows > na liście odznaczasz IE > uruchamiasz ponownie PC.

Windows Defender nie da się usunąć od tak sobie, możesz go tylko wyłączyć, a wyłączysz go po 1. w programie. po 2.: Start > w pasku wyszukiwania (lub w okienku uruchom) wpisujesz services.msc > szukasz Windows defender, gdy go znajdziesz, klikasz PPM > właściwości > uruchamianie ustawiasz na wyłączony > zatrzymujesz usługę.

Tzn o tym wyłączeniu IE również wiem, tylko i tak do niego potem o aktualizacje psioczy. Czyi krótko mówiąc ten powyższy program to pic na wodę?

Odradzam wyłączenie IE, ponieważ wiele programów z niego korzysta, nawet jeżeli na to nie wygląda. Jeżeli wyłączyć funkcję IE, wiele programów może zacząć strzelać błędami lub nie działać wcale. 

Nie z tym raczej problemów nie ma, bo już długi czas na kilku komputerach mam wyłączone zarówno Windows Defender jak i IE.

Wyłączone ale nie odinstalowane! Odinstalujesz (jeśli to w ogóle możliwe), będziesz miał w 100% problemy, o których pisze “Xemidra”. Radzę raczej prawidłowo skonfigurować IE (szczególnie “dodatki”) po czym… zostawić go w spokoju.

Owszem, tak! Nie “co chwilę”, lecz raz na miesiąc, bo tak są publikowane.

A może inaczej - czy zarówno do jednego jak i drugiego programu da się wyłączyć wyszukiwanie aktualizacji Windows Update? W Defenderze nie widzę takiej opcji, IE nie posiadam, więc nie wiem. W Windows Update można odznaczyć opcję wyszukiwania aktualizacji do produktów Microsoft, ale to tyczy się wszystkich programów tejże firmy

Cześć,

W Windows Update możesz co najwyżej ukryć aktualizacje dot. IE, choć zalecałbym ich instalację. Nawet jeśli nie korzystasz z tej przeglądarki. Dlaczego? Ponieważ IE jest integralną częścią systemu, i nie instalując aktualizacji sam prosisz się o problemy.