Hej. Mam problem. Posiadam Fujitsu Esprimo 420 z softem od producenta Windows 7 Professional x64. Zauważyłem że podczas pobierania/wyszukiwania/instalowania aktualizacji przez Windows update, system bardzo zwalnia. Po wyłączeniu całkiem usługi Windows Update problem ustaje. Dla sprawdzenia przywrocilem system z Recovery i problem jest ten sam.
To co zrobiłem:
Nadpisalem folder Software distribution ale to nic nie dało.
Pobralem pakiet zbiorczy aktualizacji tzw. Service Pack 2 ale nawet nie chce się to zainstalować.
Sprawdziłem wydajność(gdy jestem na pulpicie) i przy bezczynności system pobiera 1.12gb (+/-).
Zakładam, że Service Pack 1 już jest zainstalowany?
Jeśli tak, doinstaluj “ręcznie” Internet Explorer 11/64-bit, po restarcie ustaw Windows Update na całkowicie wyłączony, zrestartuj laptopa.
Następnie pobierz i zainstaluj aktualizację Windows6.1-KB3102810-x64, zrestartuj laptopa i teraz ustaw Windows Update na zawiadamianie, ale nie pobieranie aktualizacji.
Odczekaj do pojawienia się komunikatu o dostępności aktualizacji. Wybierz i instaluj te, o które Ci chodzi.
W tym trybie nie powinieneś odczuwać (znacznego) spowolnienia systemu.
Może warto zainwestować w dysk SSD? Ja kilka dni temu wymieniłem dysk na Samsung SSD Pro 256 GB i wszystkie problemy związane z szybkością systemu, uruchamiania zostały zlikwidowane. Polecam zainwestować w dysk SSD
Jeżeli jest prowadzona aktualizacja to spowolnienie systemu jest normalnym objawem. Pokazujesz menedżer procesów, ale w tle widać okienko, w którym aktualizacje się pobierają. Gdzie jest problem ? W spowolnieniu ? Jeżeli tak po prostu po przeprowadzeniu aktualizacji wyłącz składnik Windows Update.
Pokierowałem się Twoją poradą -
Instaluje IE11 … instalka po odpaleniu stwierdza że się nie zainstaluje dopóki system się nie zaktualizuje po czym otwiera się stara przeglądarka IE ze stroną MicrosoftUpdate i wyskakuje że przeglądarka jest za stara