Niby ramu masz wystarczającą ilość, ale Vista niezbyt dobrze sprawuje się na procesorach jednordzeniowych. W Twoim przypadku, w stosunku do XP, przyrostu wydajności nie zobaczysz. I dysk pewnie niezbyt szybki, będzie Ci mielił.
Może nie cięło, ale będzie działało wszystko tak jakby w zwolnionym tempie, w porównaniu do XP. A jak włączysz efekty Aero, to już w ogóle ciężko będzie Ci się z tego korzystało.
Na moim drugim kompie z AMD Phenom Triple Core i specjalnie nie widzę powalającej różnicy w szybkości działania, nawet czasu uruchamiania i wyłączania są zbliżone.
Obyś miał większe porównanie, na słabszym kompie używanym na codzień do netu i normalnej pracy jest 4Gb ramu, dysk SATA. Na tym z Phenomem jest 8Gb ramu, taki sam dysk i takie same katry GFX Galaxy 8600GE. Wiele rdzeni przydaje się bardzo w pracy na programie 3D.
Z tego co się orientuję tylko tego typu oprogramowanie w pełni potrafi wykorzystać wiele rdzeni.
Fakt że Vista potrafi wykorzystać kilka rdzeni, tak na prawdę nie z tego żadnej korzyści. Bo co to mi da że IE “odpali” na jednym a Windows Mail na drugim rdzeniu?
Lub że podczas startu procesy rozkłada na różne rdzenie, które i tak pobierają pliki z tego samego napędu, który to i tak ogranicza szybkość uruchamiania.
Ja zainstalowałem swego czasu viste na Acer 3690 czyli:
Intel Celeron M 420 1.60 GHz
2GB DDR II SDRAM
HDD 100GB
Intel GMA 950
I działało bardzo dobrze żeby nie mówić zaskakująco dobrze. Teraz załadowałem tam Windosw7 i też działa znakomicie więc nie widzę powodów dla których wypisujesz takie rzeczy, że komputer za słaby że to że tamto… Naczytałeś się i powtarzasz…