Windows Vista będzie sie cieło

Chciałem się dowiedzieć czy na tym komputerze wejdzie mi Windows Vista Home Premium

a ot mój sprzęcik

procesor AMD Semprton 2600+ 1.6 ghz

RAM 1,53 gb

pamięc HDD 79 gb

karta graficzna NVIDIA Ge Force 5500

Proszę tylko nie odpowiadać poszukaj w Google albo coś w tym stylu :szukaj:

Co to za dysk? Jaki ma interfejs?

Niby ramu masz wystarczającą ilość, ale Vista niezbyt dobrze sprawuje się na procesorach jednordzeniowych. W Twoim przypadku, w stosunku do XP, przyrostu wydajności nie zobaczysz. I dysk pewnie niezbyt szybki, będzie Ci mielił.

to znaczy będzie się cięło nie wejdzie czy coś w tym stylu :?: :?:

Może nie cięło, ale będzie działało wszystko tak jakby w zwolnionym tempie, w porównaniu do XP. A jak włączysz efekty Aero, to już w ogóle ciężko będzie Ci się z tego korzystało.

renuszkot , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

dziękuje za pomoc

Nie wejdzie-jest za duża;d lol

Więc wytłumacz mi proszę dlaczego na moim AMD Athlon 64 One Core , Vista działa bardzo dobrze!

a nie widzisz różnicy między sempronem a Athlonem 64? I czy widziałeś jak chodzi na 2 rdzeniach

A widziałem!

Na moim drugim kompie z AMD Phenom Triple Core i specjalnie nie widzę powalającej różnicy w szybkości działania, nawet czasu uruchamiania i wyłączania są zbliżone.

Obyś miał większe porównanie, na słabszym kompie używanym na codzień do netu i normalnej pracy jest 4Gb ramu, dysk SATA. Na tym z Phenomem jest 8Gb ramu, taki sam dysk i takie same katry GFX Galaxy 8600GE. Wiele rdzeni przydaje się bardzo w pracy na programie 3D.

Z tego co się orientuję tylko tego typu oprogramowanie w pełni potrafi wykorzystać wiele rdzeni.

Fakt że Vista potrafi wykorzystać kilka rdzeni, tak na prawdę nie z tego żadnej korzyści. Bo co to mi da że IE “odpali” na jednym a Windows Mail na drugim rdzeniu?

Lub że podczas startu procesy rozkłada na różne rdzenie, które i tak pobierają pliki z tego samego napędu, który to i tak ogranicza szybkość uruchamiania.

Ja zainstalowałem swego czasu viste na Acer 3690 czyli:

Intel Celeron M 420 1.60 GHz

2GB DDR II SDRAM

HDD 100GB

Intel GMA 950

I działało bardzo dobrze żeby nie mówić zaskakująco dobrze. Teraz załadowałem tam Windosw7 i też działa znakomicie więc nie widzę powodów dla których wypisujesz takie rzeczy, że komputer za słaby że to że tamto… Naczytałeś się i powtarzasz…