Witam posiadam laptopa Toshibę i mam problem z uruchomieniem systemu. Laptop jest na gwarancji i mam problem z nagrywarką DVD ponieważ przestała czytać płyty i wydaje dziwne dźwięki planowałem oddać go z tym do serwisu ale jestem studentem i muszę jakoś do sesji dociągnąć z nim. Wczoraj natomiast po włączeniu komputera pojawił mi się komunikat na czarnym tle:
"Uruchamianie systemu windows nie powiodło się. Przyczyną może być niedawna zmiana sprzętu lub oprogramowania.
Uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia (zalecane) lub Uruchom system Windows Normalnie"
Po wybraniu pierwszego ładują się pliki przez system Windows a później wyskakuje komunikat: “Opcje odzyskiwania systemu\Nie można uruchomić zainstalowanego programu. kliknij ok aby wyłączyć komputer”
Po wybraniu 2 opcji na początku komputer się restartuje.
Co można zrobić czy da się zbootować komputer z dysku na USB z jakimś windowsem np? albo np z pendrive’a może z linuksem?
utworzył bootowalnego pendrive-a i przegrał na niego pliczki instalacyjne z CD visty (musisz oczywiście to zrobić u kogoś kto ma sprawny CD, przekopiować te pliki na pena) [instalacja visty z pendrive];
wystartuj z pena i postępuj tak jak podczas normalnej instalacji, z tym, że na jednym z ekranów wybierz “napraw komputer”, a następnie przywróć komputer do poprzedniego stanu.
Niestety nie da się, musisz ściągnąć obraz płytki “vista recovery disk” - jest to okrojona wersja dysku instalacyjnego (link podany jest w wątku “instalacja visty z pendrive”). Po ściągnięciu montujesz plik *.iso w wirtualnym napędzie i kopiujesz wszystkie pliki na pendrive-a.
Mam jeszcze jedno pytanie bo udało mi się zrobić zdjęcie błędu który na chwilę przed restartem się pojawia i mam tak między innymi takie coś: “Run CHKDSK /F to check for hard drive corruption” Czy da się to uruchomić z pendrive lub coś innego w tym stylu? Mam dostęp do windowsa XP i internetu. Na laptopie nie da się uruchomić nawet Visty z tylko z obsługą wiersza poleceń.
Jeżeli wystartujesz komputer z pena, z nagranym “obrazem płytki recovery visty” to będziesz miał możliwość wykonania dowolnego polecenia. Jeżeli masz dostęp do Xp-ka to możesz zrobić tak jak proponuję.
Co do wielkości pendrive, aby przegrać wszystkie pliki z płytki to do tego wystarczy 1gb
Xp masz na tym samym laptopie ?? Jeżeli nie to czy masz na tym danym kompie dostęp do czytnika CD/DVD ??
Mam problem ze zrobieniem tego na xp. Robie ta pierwsza metoda mam ściągnięty ten killdisk i wyzerowalem pendrive, zrobilem na nim jedna partycje i co dalej? ten diskpart nie widzi mi tego dysku usb. skopiowalem więc dane przy użyciu xcopy i po zbootowaniu laptopa wyskoczyl mi “błąd dysku zresetuj naciskając klawisz”. Czy wiesz może co z tym zrobić? Widziałem też ten 2 sposób czy przy użyciu jego trzeba viste zaistalowac bo nie za bardzo moge na tym komputerze.
Polecam ten drugi sposób, pod xp-kiem jest za dużo kombinowania z tego względu, że narzędzie diskpart jest kulawe pod xp-kiem.
Nagraj “vista recovery disk” na CD, uruchom z niej kompa, po załadowaniu środowiska instalacyjnego wejdź do wiersza poleceń, a następnie postępuj wg. tej 2 porady. Tę metodę kilkakrotnie sprawdzałem i zawsze działała.
Dzieki uruchomilem juz ta naprawe z pendrive ale nie znajduje mi on zainstalowanej visty. zauwazylem ze mam dostep do jednej z partycji ale nie C: tam gdy chcę na nia wejsc dostaje komunikat ze nie mam dostepu do dysku. czy musze miec sterowniki do dysku zeby znalezc instalacje visty?
I w tym pierwszym wizardzie nie widzi instalki Visty…, przejdź dalej i wybierz wiersz poleceń, tam uruchom chdisk tak jak wcześniej pisałeś, jeżeli będą jakieś problemy to wykonaj polecenie bootrec/rebuildbcd oraz bootrec/skanos.
Ewentualnie zastosuj “repair…” nie pamiętam całości
No i właśnie w tym miejscu koło się zamyka, jak nie naprawisz “widoczności instalacji visty” to klops. Dziwie się, że po tych zabiegach nie widać jej w tym oknie. Muszę chyba zrobić review wszystkiego, napisz mi szczegółowo jaki błąd wyskakuje podczas startu windy (nie pomiń niczego ;)).