Windows Vista Ultimate Box / przeglądarki

Rozwiązaniem jest zmiana systemu operacyjnego. Możesz też zostać z Vistą, ale musisz liczyć się z tym, że nowe oprogramowanie (w tym przeglądarki) nie będą działać.

1 polubienie

Sikwa ty jesteś jak SuperExpress byłeś w łóżku wszystkich gwiazd i wiesz lepiej od nich co oni sami robili.

• Byłeś przy zawieraniu umowy?
    -nie

• Umowy zawierane były ustnie i fizycznie fakturą niestety niepisemnie zawierane są umowy na win tak jak np z operatorami tele. na 20-50str. z regulaminami obowiązkowo w języku polskim szczegółowo opisującymi usługi!

• prowadzę taką formę działalności, że wszystkie rozmowy są rejestrowane / (kolejny raz wspomnę) dysponuje nagraniem z przed 10lat i w pełni świadomie wypowiadam swoje zdanie na ten temat w odróżnieniu od Ciebie i rozmowa ze sprzedażą z przed 10 lat różni się od ironi telemarketerki obecnie i owszem trudno się z tym nie zgodzić. Nie są to zdania życzeniowe z mojej str. ZROZUM TO NIE PODWAZAJ TEGO

PROBLEM WYRAŹNIE ZAZNACZYŁEM I OPISAŁEM
sposób nabycia i okoliczności nabycia nie są istotne i masz rację niepotrzebnie opisałem bo nieprzewidziałem że "G” hejterowskie forumowe się przyklei

Znasz odp. na ww. Problem opisz rozwiazanie

Tylko tym razem niech nie wykupuje licencji za więcej niż 500 zł i niech nie liczy na to, że za 10 lat na tym systemie kupionym dziś za 10 lat będzie mógł uruchamiać nowe wersje oprogramowania. Bo znowu za 10 lat założy temat z pytaniem “kupiłem licencje 10 lat temu a przeglądarka nie wyświetla mi stron www, skandal!!!1111” :smiley:

[edit: no tu nie wytrzymałem i ta ironia z mojej str. faktycznie była zbędna no i niech będzie słusznie ukryte zdanie ale żeby nie było obraźliwe ani wulgarne to nie było :wink: ale zgodzę się niepotrzebne]

I doda, że gom1 go oszukał, bo doradził zmianę systemu i to działało, ale tylko przez 10 lat!

Zmiana systemu jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. A sprawa z Vistą powinna przypominać, żeby przemyśleć zakup oprogramowania, poczytać co się kupuje i nie brać drogich wersji ostatecznych, gdy home będzie w porządku.

1 polubienie

@StanCart - Twoja postawa jest bardzo roszczeniowa, a to forum składa się z ludzi, którzy w wolnym czasie piszą na tematy ich interesujące, pomagają sobie i innym w rozwiązaniu jakiegoś problemu, a jak nie mają ochoty, to… nie piszą i nie pomagają.

Ostrzegam, że dalsze obrażanie innych użytkowników (którzy na dodatek starają się ci pomóc) będzie skutkowało czasową blokadą pisana na tym forum, do czasu ochłonięcia z emocji i zrozumienia, że:
1. nie wolno obrażać innych
2. dostałeś już odpowiedzi, tylko ich nie rozumiesz, lub nie chcesz zrozumieć.

1 polubienie

Krystian3w

• dziękuję za próbę pomocy i podanie linków

Bogdan_G

• dziękuję za merytoryczną i fachową pomoc

Reszcie

• dziękuję za offtopową grupę wzajemnego wsparcia pomimo wyraźnej prośby o nie udzielanie się w przypadku braku sensownego rozwiązania

Adminie
Masz rację moim jedynym roszczeniem było wyłączeniem offtopów z dyskusji, którzy nie wnosili nic do dyskusji poza konfliktem. I masz rację na to liczyłym że “forum składa się (wyłącznie) z osób którzy w wolnym czasie piszą na tematy ich interesujące, pomagają sobie i innym w rozwiązaniu jakiegoś problemu, a jak nie mają ochoty, to… nie piszą i nie pomagają.”
Dla tego nie rozumiem dla czego osoby które nie miały zamiaru pomóc tylko ich jedynym założeniem było udowodnienie moich “głupot” zostały wogole dopuszczone do dyskusji skoro:
-temat ich nie interesuje
-nie pomagają
-były proszone o powstrzymanie swoich wywodów

• absurd moje wypowiedzi odnoszące się do konkretnych zarzutów w moją stronę zostały oflagowane i usunięte a wszystkie prowokacyjne treści osob nic nie wnoszące do tematu pozostały śmiech na sali proszę o wyświetlenie moich wypowiedzi. Jeśli są rzekomo obraźliwe to jestem wstanie ponieść konsekwencje prawne z tego tytułu właścicielowi serwisu dp moge podać dane osobiste w celu kierowania pozwu przez osoby rzekomo obrażone

Ja bardzo chciałem/chcę ci pomóc. Po to to pisałem byś w przyszłości kupując system nie mylił licencji ze wsparciem technicznym i za nią nie przepłacał. I byś potem sprzedawców licencji/oprogramowania przez swoje błędy nie nazywał “kłamcami”. Mam nadzieję, że z tej rozmowy wyciągnąłeś odpowiednie wnioski i kupując w przyszłości nowy system uważniej przyjrzysz się zasadom licencjonowania byś później nie musiał obrażać sprzedawców i osób tłumaczących ci gdzie popełniłeś błąd. Trzymam za ciebie kciuki byś ten temat bezboleśnie ogarnął. Żółwik. :facepunch:

Jeśli sprzęt to udźwignie to można też spróbować postawić wirtualkę z jakimś lekkim i aktualnym Linuksem - wówczas miałbyś aktualne przeglądarki i całkiem bezpieczną piaskownicę do WWW.

Spróbuj zainstalować FF z linka poniżej (Firefox Setup 52.7.2 ESR.WinXP-Vista.exe):
https://mega.nz/file/IotGjQTD#IoLWWVJ_CFMfiuCAfabO_3PTbpQH69Mp0UJb4GTDiig

Off-top jest naturalną częścią rozmowy, a tym bardziej taki, jak tu, gdzie sam, w pierwszym poście napisałeś o boxowej Viście, o jej dożywotniej licencji, dziale Microsoftu, który tak, a nie inaczej ci odpowiedział, o niewspieraniu tego OS-a, itd.
Bo głównym problemem jest tu właśnie ten system, który został wydany ponad 13 lat temu. MS od lat stosuje zasadę cyklu życia produktu, jego wsparcia podstawowego i rozszerzonego.
Ludzie kupowali BOX-y z Windowsem NT, z Windowsem 2000, XP itd. i to wszystko też ich dotyczy.
A przeglądarki to wtórna sprawa, zależna właśnie od posiadanego OS-a.
BogdanG dał jakąś alternatywę, teraz widzę pomysł zwirtualizowania jakiegoś lekkiego Linuksa.
Można jeszcze pomyśleć o zrezygnowaniu z Visty w ogóle na rzecz innego systemu. Czy to Windows 10, czy Linuksa.
Może Slimjet w wersji 10 da radę? Nie wiem, nie próbowałem, ale jest dostępny, w wersji portable, możesz spróbować:
https://www.slimjet.com/en/dlpage_xp.php

Sidkwa odnosze inne wrażenie Twoich pierwotnych intencji ale dziękuję za życzenia. I żółwik.
Nie nazwałem nikogo Kłamcami tylko użyłem sformułowania kłamliwe przedstawienie oferty przez sprzedawcę jak również zaznaczyłem że mam dowód w postaci nagrania. Jeśli tak Cię to uraziło mogę zmienić wszędzie na “świadome niepełne przedstawienie oferty” (:edit zmieniłem na nierzetelne i mijające się z prawdą żeby nie budzić niezdrowych emocji osób podobnych do Ciebie)

Ponadto mimo niezgodności oferty z pierwotnie deklarowaną usługą wyraźnie zaznaczyłem że byłem i jestem zadowolony z tej platformy win Vista i chcę nadal z niej korzystać tylko muszę rozwiązać problem przeglądarek bo pod każdym innym względem produkt spełnia moje niewygórowane oczekiwania.

Cezarjulisz
Mark7
Radek68
Bogdan_G
Dziękuję za wskazówki będę próbował Waszych rozwiązań

Na tej stronie jest wszystko do visty.

Obsługiwane najlepsze wersje przeglądarek dla visty:
Waterfox 53.0.3
Mozilla Firefox 53.0.3
Slimjet 12.0.15 (FREE, OS, UNS) [Jan. 2017] Based on Chromium 53
Epic Browser Version 58.0.3300.190 (FREE, OS, UNS) [June 2017] Based on Chromium 58
Advanced Chrome v54.20.6530.0

Przy każdej jest bezpośredni odnośnik do pobrania.
A i wyżej są odnośniki do potrzebnych programów do visty, czyli service pack i inne takie.
Rozpatrz się w tym - parę lat będzie jeszcze wszystko działać.

1 polubienie

Bogdan_G
Dzięki za podanie strony MSFN sporo wniosła i usystematyzowała listę aktualizacji win. szkoda tylko że nie ma też tam bezpośrednio odnośników przy Web Browser Plug-ins: :wink: no ale udało się wgrać w końcu IE9 (ciekawy tutorial tam jest)

Mam problem z Advanced Chrome v84.0.4115.0 (nie wiem czy v84 nie oznacza 32bit’owej przypadkiem wersji)
Ściągnąłem rozpakowałem jak w instrukcji ale nie działa po próbie kliknięcia jasnoniebieskiej ikonki chrome po krótkiej chwili wyskakuje komunikat “program nie odpowiada”

Ściągnąłem też tą paczkę którą przesłałeś StanCart MYPAL 2.91.7z
foldery które są po rozpakowaniu to:
uninstal
profile
fonts
dictionaries
defaults
browser
Nie znalazłem “dwie zakładki - jedna do about:config, a druga do starych dodatków web archive”

zatem jak tego użyć :smiley:

Mam prośbę czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć dla czego przed formatem przeglądarka Chrome i Firefox działały sprawnie (tj. do kwietnia 2020) pomimo już braku wsparcia od 3 lat i jedyne co o tym świadczyło to napis na belce “brak wsparcia dla systemów xp i vista” ale wszystkie strony wyświetlało poprawnie.

pomijam oczywisty aspekt tego że była na pewno narażona bardziej na ataki złośliwego oprogramowania itp. liczyłem się z tym i liczę nadal więc tego nie musicie mi tłumaczyć. Jednak można było ich używać jako samego narzędzia do otwierania witryn bez “odpowiedniego dodatkowego zabezpieczenia w przeglądarce”

obecnie po instalacji czystego Google Chrome 49 nic w nim nie działa

myślałem o przeniesieniu plików z kopi dysku C z przed formatu jednak pojawił się problem natury technicznej - poprzednio był system 32bit’owy obecnie 64bit’owy i implementacja plików jest niemożliwa

Strony idą do przodu, jak mają maksymalnie 2% odwiedzających z Visty i Firefox 52/Chrome 49 to pewnie stwierdziły że już nie będą się starać by kod CSS / JavaScript działał tam poprawnie.

Co do zakładek np. “about:config”, to ten tekst wpisujesz do paska adresu (bez obu ") i się otwierają zaawansowane ustawienia na podstawie pewnie ponad 100 tysięcy “kluczy” (nie liczyłem, nie sprawdzałem czy ktoś je zliczył dla Firefox 52).

A dodatki są tutaj: https://archive.org/details/Firefox_Legacy_Collector_Dump, w Firefox 52 raczej słabo z WebExtension jak znajdziesz alternatywę przepisaną na nowy standard.

Nie wiem czy ktoś jest w stanie ci pomóc. Nie podałeś nawet podstawowych informacji jak “wyglądał” system i oprogramowanie “przed formatem” i po - zainstalowane Service Packi i aktualizacje, poprawki wydane już po zakończeniu wsparcia (były takowe), wersje przeglądarek i wtyczek do nich.

Mark7
Słuszna uwaga :wink:
Poprzednio był system Vista Ultimate 32bit ze wszystkimi dostępnymi Service Packami i aktualizacjami z Windows Update do dnia zakończenia wsparcia
przeglądarka chrome 49 z dodatkami pobranymi za czasów wsparcia da Visty

obecnie:
Vista Ultimate 64bit - świeża instalacja
po instalacji sterowników instalowałem kolejno Service Packi pobrana ze strony Microsoft gdyż WindowsUpdate się wykrzaczał:
SP1 KB936330-x64 ( nie widać go po instalacji sp2)
SP2 KB948465-x64

obecnie co widać w Programy i Funkcje/ zainstalowane aktualizacje
Aktualizacje dla Microsoft Windows:

KB971512
KB2117917
Windows Internet Explorer 9
Dodatek Service Pack KB948465
KB955430
KB938371
KB935509
KB937954
KB937287

przeglądarki
w końcu dźwignięta IE z 7 do 9
Chrome 49.0.2623.112 (goła i wesoła)

krystian3w
masz rację i zgadzam się z Tobą jednak mimo to do kwietnia 2020 nie było żadnych problemów ze stronami mimo ww. słusznych wniosków. Problem wygląda tak jak opisałem tego samego dnia jeszcze jak robiłem formata przeglądarki działały po reinstalacji i ponownej instalacji tych samych przeglądarek już nie - krzaki i krzyki systemu o certyfikaty stron normalnie kosmos stąd też moje zdziwienie. Przecież tego samego dnia kiedy robiłem JA formata “wszystkie strony które idą do przodu nie stwierdziły pewnie że już nie będą się starać by kody działały poprawnie” :smiley: