Windows vista + xp

mam pytanie dotyczące systemu operacyjnego windows kolega ma orginalną viste a chciał sobie zajstalować także xp . podzieliłem mu dysk na dwie części sforatowałem nowo utworząną część ale xp niechce się zaistalowć . czy jest możliwość mieć dwa systemy , czy przy urochomianiu kompa będzie możliwość wyboru systemu . kolega chce mieć dwa systemy ponieważ posiada dużo programów i gier dla swojch dzieci które działają xp . a viste miał wgraną na koputerze zakupionym w sklepie i niechciał by ją kasować prosze o pomoc

Może użyj po instalacji WinXP Konsoli odzyskiwanmia Windowsa Visty???

napisz proszę coś więcej ,dlaczego nie chce sie zainstalować ??

tak jest taka możliwość (możliwości)

ps.

czym “dzieliłeś” dysk?

jestem początkujący ale spróbuje napisać . z początku chcieliśmy wyrzucić viste więc weszłem w biosa przełączyłem na cdrom i urochomiłem instalacja przechodziła bez awaryjnie aż do czasu gdy trzeba było wybrać partycjie poprostu jej nie było a gdy chciałem ją utworzyć ekran przełonczył i pokazał niebieski ekran + napisy o błędzie krytycznym . więc spróbowaliśmy podzielić dysk weszłem w viscie w menadżera urządzeń tam go podzieliłem i pustą częć sformatowałem po tych operacjach włożyłem dysk wind.xp ale po pokazaniu się głównego menu opcja instalowanie systemu jest niedostępna , spróbowałm po prostu zgrać całą płyte na drógą wolną partycjie ale xp nie chce się otworzyć tak jakby blokowała go vista