Windows wyświetla komunikat

Czesć! Moi drodzy mam problem z którym nie potrafię
sobie poradzić
Po zaktualizowaniu win do najnowszej wersji 24 H 2 nie mogę uruchomić żadnej gry,gdyż pojawia się taki komunikat:
Zrzut ekranu
jak klikam z pliku setup…
uzyłem komend sfc scannow oraz ```
Dism /online /cleanup-image /restorehealt
win niby cos naprawia robie restart ale nie pomaga ( po zastosowaniu 1 szej komendy
Nawet przeinstalowałem system, ale dalej to samo :frowning:

Stare, ale może pomoże.https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/shellexecuteex-error/4cec9d0c-8497-48ab-b273-67871e9f03c7

Żadnej „starej” gry.

Spróbuj jakiś nowszy tytuł uruchomić, w 2023 i 2024 były premiery wielu nawet tanich i darmowych.

I właśnie za to m.in. nie cierpię M$ - lakoniczne, nic nie mówiące komunikaty błędów, których nie idzie nawet wygooglować. Co można by jeszcze zrobić?

1. Sprawdź dziennik zdarzeń - może są jakieś dziwne wpisy
  2. Sprawdź Menedżer Urządzeń - czy nie ma żółtych wykrzykników
  3. Masz jakiegoś antywirusa? - przeleć system i dysk dokładniej
  4. Jeśli to stare gierki to można na nowo przeinstalować DirectX9 - jest na DP
  5. Przeinstalować na nowo wszystkie biblioteki VC++ od 2005 do 2022

Moi drodzy bardzo dziekuje za odpowiedzi, ale wyglada na to iż sobie poradziłem…te gry to były otwierane poprzez emulator napedów , w tym przypadku power iso i podczas emulacji wywalało ten komunikat… ( a ja zatrybiłem zbyt pózno) :slight_smile:
tzn,odinstalowałem power isoa na jego miejsce zainstalowałem virtua clone drive… i wyglada ze wszystko działa.Jeszcze raz dziękuje za pomoc

Po co ci taki program w ogóle, skoro Windows od dekady potrafi montować ISO? :smiley:

Jako kolejny napęd, wykorzystując PowerShell, dla obrazu iso na dysku d:, który jest w katalogu „Windows ISO”:
Mount-DiskImage -ImagePath "d:\ISO\Windows ISO\Program do zamontowania.iso"

Rzeczywiscie nie wiedziałem… :joy: ze winda potrafi montować iso…Macie racje …już sprawziłem ,dziekuje za info… :wink:

@wielkipiec zdziwiłbyś się ile osób posiada winRAR

1 polubienie

…albo po prostu kliknij dwa razy na plik ISO :expressionless:

No to jest oczywiste, ja po prostu podałem alternatywną metodę, którą można wykorzystać w jakimś skrypcie.

Rodzaj pytania klasyfikuje zasadność sugerowania skryptów jako dość niską :smiley:

Tak, dla autora podałeś prostszą opcję. I zresztą prostszą w większości przypadków. Ale nie tylko autor tego wątku czyta odpowiedzi, wiele osób zapewne nie zna polecenia PS Mount-DiskImage, a ono umożliwia parę rzeczy więcej.
A poza tym dzięki niemu można np. w jednym miejscu (np. folder na pulpicie) umieścić skrypty do wszystkich ISO, czy VHD, być może rozsianych na wielu dyskach i partycjach. Myślę, że warto mówić o innych możliwościach, a nie tylko takich, na jakie pozwala lewy klawisz myszki.

A może zamiast pałować się ze skryptami do ISO czy VHD (ja mam ich ok 30) użyć jakiegoś małego programiku do montażu i demontażu np. ImDisk posiadający jeszcze kilka dodatkowych opcji np. RAMDisk. Chyba właśnie m.in. dlatego wymyślono Windows.

Dyskusja jest obecnie o tym, że takie programy są niepotrzebne dla większości use case’ów :wink:

Pozwolę się z tobą niezgodzić:

Może dlatego, że u Was dawno nie był aktualizowany?

To nie jest dowód. Weź pod uwagę, że taki WinRAR też jest pobierany 74 miliardy razy dziennie, mimo że obecnie potrzebuje go <2% użytkowników. To, że ludzie nie potrafią używać komputerów, które posiadają, nie znaczy że to oprogramowanie jest aż tak potrzebne - niestety :slight_smile: