Windows XP 2 problemy przy właczaniu

:frowning: Witam

Mam następujące problemy z moim kompem(od jakiś 2 tyg.). Gdy właczam kompa pojawia się czarny ekran z pulsującym bialym kursorem i jest on dosyc długo (połowa czasu normalnego właczenia kompa). 2 problem: gdy przy wyborze kont klikam na swoje konto bardzo długo sie wczytuje i dopiero po ok. 1 minucie pojawia się pulpit. Skanowałem na wypadek wirusów kompa takimi programami: Eset nod 32 i arcavir. Proszę o pomoc.

PS. Mój komp:

Intel® Core2 CPU

6300 @ 1.86GHz

1,87Ghz, 1,00 GB RAM

wywal zbędne rzeczy z autostartu

wyłacz też zbędne usługi:

http://www.searchengines.pl/Services-Us … t7723.html

Czyszczenie kompa CCleaner’em. Defragmentacja dysku np Iobit Smart Defrag w trybie Deep Optimize

Zainstaluj Auslogics Registry Defrag i zrób defragmentacje rejestru.

defragmentację już robiłem a w autostarcie prawie nic nie mam kiedys maiłem wiecej program a właczał sie w kilka sekund :-o

Dodane 23.05.2009 (So) 17:15

jedyne co mi pozostało czego nei robiłem to defragmentacja rejestru :slight_smile:

Dodane 23.05.2009 (So) 17:17

zapomniałem dodać ze problem z ,kursorem i czarnym ekranem, pojawił sie gdy właczał i wyłaczał sie u mnie w domu prąd(kilka razy zanim wył. kabel z gniazdka)

przeskanowałem już rejestr i mam inforamcję:

registry acces before:97.6

access speed improvemet :2,4 więc chyba nie dużo

Dodane 23.05.2009 (So) 17:26

niestesty def. rejestru również nie pomogła macie jakieś inne pomysły odnośnie chociaż 1 problemu :?

może załaduj ostatnią dobrą konfigurację biosu

a jak to zrobić??

Dodane 23.05.2009 (So) 18:49

PS. To może być to bo jak czytam : Ewolucja systemów operacyjnych PC spowodowała, że obecnie jedyną rolą BIOS-u jest załadowanie systemu operacyjnego (z różnych względów Windows oraz inne systemy operacyjne dla PC prawie nie wykorzystują podczas pracy funkcji BIOS-u). :slight_smile:

naciskaj przy starcie systemu F8

no OK pojawi mi się menu bios-u ale co dalej?

wybierz ostatnia dobra konfiguracja

ok znalazłem pozniej jeszcze raz zrestartowałem ale nadal to samo

Po uruchomieniu komputera może pojawić się pusty ekran z białą kropką w lewym górnym rogu

http://windows.howto.pl/artykuly,windows-31-245-0.html

:slight_smile:

ale ten czarny ekran nie był od zawsze tylko od dosyć niedawna więc co sie mogło z tą kartą stac?

jest to sugestia

może należy wyjąć kartę przeczyścić styki i połączenia

:slight_smile:

ok tak zrobię (obym niczego nie zepsuł :lol: )

Dodane 24.05.2009 (N) 11:17

przeczysciłem styki ale niestety nadal to samo

PS. W połowie czasu(czarnego ekranu) na chwile znika biały kursor dysk pracuje przez chwile ale pozniej to samo/

Spróbuj odpalić msconfig (START—>URUCHOM—>wpisz msconfig---->ENTER) Zakładka uruchamianie sprawdź czy nie masz zbędnych ■■■■■ół, które się uruchamiają. Można też sprawdzić czy systemowy folder TEMP nie jest zapchany śmieciami.

Pojawianie się białej kropki tzn. migającego kursora w lewym górnym rogu ekranu nie ma nic wspólnego ze stanem karty graficznej. Jakby karta odmawiała posłuszeństwa to wywaliło by raczej blue screen’a lub nie byłoby w ogóle obrazu na monitorze.

co do MSCONFIG to jak już pisałem wczesniej prawie nic nie mam(tylko sieć(podłaczenie neta)) TEMP nie zapchany używam odkurzacza itp.

Dużo propozycji ale cos nie mozna trafić :frowning:

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Dodane 24.05.2009 (N) 21:15

HELP ![-o<

Dodane 25.05.2009 (Pn) 14:45

:twisted: :twisted: