Mam następujące problemy z moim kompem(od jakiś 2 tyg.). Gdy właczam kompa pojawia się czarny ekran z pulsującym bialym kursorem i jest on dosyc długo (połowa czasu normalnego właczenia kompa). 2 problem: gdy przy wyborze kont klikam na swoje konto bardzo długo sie wczytuje i dopiero po ok. 1 minucie pojawia się pulpit. Skanowałem na wypadek wirusów kompa takimi programami: Eset nod 32 i arcavir. Proszę o pomoc.
defragmentację już robiłem a w autostarcie prawie nic nie mam kiedys maiłem wiecej program a właczał sie w kilka sekund :-o
– Dodane 23.05.2009 (So) 17:15 –
jedyne co mi pozostało czego nei robiłem to defragmentacja rejestru
– Dodane 23.05.2009 (So) 17:17 –
zapomniałem dodać ze problem z ,kursorem i czarnym ekranem, pojawił sie gdy właczał i wyłaczał sie u mnie w domu prąd(kilka razy zanim wył. kabel z gniazdka)
przeskanowałem już rejestr i mam inforamcję:
registry acces before:97.6
access speed improvemet :2,4 więc chyba nie dużo
– Dodane 23.05.2009 (So) 17:26 –
niestesty def. rejestru również nie pomogła macie jakieś inne pomysły odnośnie chociaż 1 problemu :?
PS. To może być to bo jak czytam : Ewolucja systemów operacyjnych PC spowodowała, że obecnie jedyną rolą BIOS-u jest załadowanie systemu operacyjnego (z różnych względów Windows oraz inne systemy operacyjne dla PC prawie nie wykorzystują podczas pracy funkcji BIOS-u).
Spróbuj odpalić msconfig (START—>URUCHOM—>wpisz msconfig---->ENTER) Zakładka uruchamianie sprawdź czy nie masz zbędnych ■■■■■ół, które się uruchamiają. Można też sprawdzić czy systemowy folder TEMP nie jest zapchany śmieciami.
Pojawianie się białej kropki tzn. migającego kursora w lewym górnym rogu ekranu nie ma nic wspólnego ze stanem karty graficznej. Jakby karta odmawiała posłuszeństwa to wywaliło by raczej blue screen’a lub nie byłoby w ogóle obrazu na monitorze.