Windows Xp a 4GB Ram?

Mam 4GB ram a win widzi mi tylko 3.5GB? Co jest nie tak? Mam win xp 32 bit sp3 pro

Temat wałkowany wielokrotnie .

windowsy 32 bitowe widzą max 3,5 GB. nic z tym nie zrobisz.

jedynie 64 bitowe są w stanie obsłużyć 4gb.

32-bitowy system ma ograniczenie (3 z kawałkiem GB) co do rozpoznawania ilości pamięci.

Jeśli chcesz wykorzystywać całe 4GB musisz zainstalować 64-bitowy system.

a Vista 32 bit też tak ma?

tak

Vista SP1 32 bit widzi 4GB ale obsługuje max do 3.5GB

eh szkoda… ale coż wielkie dzięki ^^

Jeśli tak bardzo chcesz użyć reszty ramu to zrób sobie z niego ram dysk:)

ram dysk, a co to?

A poza tym to zmienie system i będzie ok ^^ tylko dorgie są 64bit ale dam radę (:

vegossj2 , myślisz że da się zrobić RAMdysk z tego kawałka pamięci której system nie potrafi zaadresować??

a jak się sprawdza ilu bitowy system jest?

rukiaa5

ramdysk jest to taka sztuczka polegająca na stworzeniu “dysku twardego” który wykożystuje ram a nie dysk twardy. Pozwala to stworzyć superszybki dysk . http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramdysk

Robin-Otzi

rok temu się w to bawiłem i mając 4GB ramu miałem 2GB dysk i 2GB ramu do użytku w 32 bitowym XP

kam10

W xp kliknij se na właściwości systemu powinienieś widzieć coś takiego

72255376.th.png

W viście podobnie powinien być taki dopisek.

to spoko ale już mam nowy system ^^ dzisiaj go odpalę i zobaczę czy mi będzie widział

a te nie wykryte 512mb ramu to wykozystuje czy tylko te co widzi?

System 32bitowy widzi 3.25 czyli jak ktoś ma 4GB to 1GB zostaje wolne i system korzysta z tych 3.25.

Systemy 32bitowe potrafią zaadresować coś koło 3GB pamięci RAM (raz mniej raz więcej) i nic na to się nie poradzi. Co innego wyświetlanie - to nie możliwość zaadresowania.

Mają 4GB adresów co wynika z tego co oznacza pojęcie “32 bity”, zależnie od systemu mniej lub więcej tych adresów zostaje odłożonych na inne urządzenia wymagające swoich adresów. Istnieje od dawna możliwość sprzętowego rozszerzenie przestrzeni adresowej do 36bit’ów, działa to szybko i bezboleśnie ale tylko jeśli system operacyjny ma tą funkcję dobrze zaimplementowaną, jak np wiele linux’ów i serwerowe odmiany windows’a. Dlatego właśnie xp stwarza problemy po dorzuczeniu przełącznika /PAE bo nie ma go zaimplementowanego :]

Aby optymalnie skorzystać z tych 3,5GB ramu radzę dodać do boot.ini przełącznik /3GB dzięki czemu system będzie mógł lepiej przydzielać ram dla zasobożernych aplikacji.

“Mają 4GB adresów” mają, ale pisałem, o adresowaniu pamięci RAM.

Jakbyś nie miał w komputerze innych urządzeń wymagających adresów to miałbyś zaadresowane 4GB ramu. A tak chociażby eeprom przechowujący bios wymaga swojego przydziału, pamięć podręczna procesora, jądro systemu operacyjnego itd, tak czy siak znaczna część tej niewykorzystanej do adresowania ram’u przestrzeni jest tylko rezerwowana “na zapas”, dlatego też są metody na jej zmniejszenie, ale łatwo mogą skutkować niestabilnością systemu. Czasem słyszy się twierdzenia że ram karty graficznej też korzysta z tych adresów co jest głupotą bo ma oddzielny kontroler, oddzielny procesor (gpu) i cpu nie ma do tej pamięci dostępu.