Proszę o pomoc.U kolegi na laptopie zainstalowany system WinXP Prof. Prosił o pomoc bo system zablokowany.Miałem mało czasu,włączyłem,na jasnym ekranie błąd logowania,po angielsku zaloguj się jako administrator.Niestety ani przycisk F2 ani F12 nie włączają żadnej opcji.Laptop wyłącza się.I tak kilka razy,zrezygnowałem bo moja wiedza (mam swoje lata) w tym temacie jest niestety niewielka.Laptop z Win XP kupiony przed laty w necie działał dobre kilka lat.Dzisiaj klapa.Ja nie wiem co robić dalej.Nie ma płyty instalacyjnej.Próbowałem po włożeniu starej płyty z Win XP Home,nic.System nie uruchamia się.Proszę o pomoc.
Próbuj uruchomić tryb awaryjny: https://www.pcworld.pl/porada/Jak-uruchomic-tryb-awaryjny-Windows-XP,388351.html Jak zadziała ten sposób, połowa sukcesu.
Niestety nie działa,przyciskałem jak piszesz F8 i nic.
Jest komunikat:
Ten system komputerowy jest chroniony systemem uwierzytelniania hasłem. nie można uzyskać dostępu do danych na tym komputerze bez prawidłowego hasła. Wpisz hasło systemowe lub administratora i naciśnij klawisz Enter.I wyłącza się.Nie ma możliwości przejść do ekranu logowania.