Windows XP - długo startuje


(Bastek7m) #1

witam,

mam o to taki problem ze startem windows juz od dluzszego czasu zauwazylem ze sie to dzieje ale nie chcialo mi sie nigdzie o to pytac ale teraz jakos nie mam co robic wiec sie zapytam:)

windows jak startuje to dopiero po jakis 13 - 14 przejsciach tego paska nawet po instalacji swiezej wersji (tzn. po 2 uruchomieniu jak zainstaluje grafike,i inne sterowniki) i zauwazylem tez ze dysk zaczyna pracowac dopiero tak przy 10 - 11 przejsciu paska gdy u moich kolegow jak sprawdzalem dysk pracuje odrazu wiec wychodze z zalozenia ze tu jest problem dysku lez sprawdzalem go roznymi programami, w podgladzie zdarzen systemowych nie ma zadnego bledu wiec nie wiem co robic bo to troche denerwujace sie robi. jezeli ktos wie co z tym zrobic prosilbym o podpowiedz

pozdrawiam


(Asterisk) #2

Proszę podać:

  • system,

  • konfigurację sprzętu,

  • zawatość Autostartu z msconfig

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny.

Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Jarmix333) #3

Witaj!

NA początek wymień taśmę od dysku, jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie będzie to dysk twardy, programy do testowania dysku nie są nic warte. Ale najprawdopodobniej będzie to taśma.


(Bastek7m) #4

system Windows xp, konfiguracja:

AMD sempron 2005+@1.75GHz

AsRock K7S8X

512 MB Ram DDR PC3200@400MHz

Wd 120 GB ATA100

w msconfig mam zaznaczone tak:

a co do taśm to mam 80 żyłowe (40 żył + 40 ekranów) już je wymienialem


(Pawel Pieczyrak) #5

1.Pousuwaj zbęde programy.

2.Przeczyśc rejestr.

3.Wykonaj defragmentację dysku.

Powinno troche pomóc.


(Krzysieek88) #6

Możesz również zapoznać się z tym tematem:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=7&t=76580


(saturno) #7

"Trochę" odgrzewam temat, ale być może ktoś ma również problem z tą płytą.

U mnie okazało się, że za długie uruchamianie systemu odpowiedzialne było USB 2.0

Link do tematu: usb-asrock-k7s8x-minuty-uruchamianie-windowsa-t173782.html