Mam maly problem wersją licecji windowsa xp który bedzie użytkowany w małej firmie.Otóz czytałem że od roku 2005 system w wersji “oem” wystepuje bez dedykacji sprzętowej czyli można go zainstalować na dowolnym komputerze czy to prawda? na allegro jest parę aukcji właśnie z takimi systemami. Szukałem w google informacji na ten temat ale jedni twierdzą tak a inni że jest inaczej,nie wiem juz kogo słuchać. I jeszcze jedno wiecie może ile kosztuję licencja na winde żeby można go było używać na dwa kompy??
Niestety tutaj się mylisz, jedynym ograniczeniem co do instalacji Home na firmie jest to ze nie bedzie pracować w sieci pod kontrolą domeny. Jeżeli mu na tym nie zależy może bez problemu brać wersję Home do firmy
BOX również (chyba że zakupi wersję wielostanowiskową). Inną kwestią jest to że BOXa może przenieść na inny komputer, a OEM nie.
Minęło kilka dni, ale na kilka pytań odpowiedź nie padła, więc zamieszczę. A co.
Po pierwsze - co do licencji OEM “bez sprzetu” - tak, można taki system zainstalować na nowej licencji OEM. Wtedy (upraszczając) instalujący staje się producentem systemu i sam sobie świadczy pomoc techniczną. Jak rozpoznać taki system? Otórz po naklejce.
(Specjalnie wyciągnąłem z szuflady i sfotografowałem!)
Naklejka z wersją systemu "bez sprzętu"jest inna. Jaka? Ano taka jak po PRAWEJ stronie (win XP.)
Taka jak po stronie lewej (z WIN 2000) musiała być sprzedana z komputerem lub częścią niezbędną do działania.
Po drugie - Licencja na dwa “kompy” to DWIE licencje. Czyli kosztuje dwa razy więcej.
1-2CPU oznacza to co oznacza, czyli licencję na 1-2 Central Processing Unit czyli 1-2 procesory w obrębie JEDNEJ stacji roboczej. Nie ma czegoś takiego jak wielostanowiskowa licencja OEM (a takie licencje są na fotografii).