Windows XP HE OEM jak to jest?

Mam takie pytanie. Posiadam obecnie komputer a na nim wgrany system Windows XP HE OEM. Czy jeśli teraz do tego komputera wsadze nowiutki dysk to będe mógł zainstalować ten sam system ? I jescze jedno ile razy można instalować oema na tym samym kompie?

Z góry dziękuje wszystkim chętnym do pomocy.

Wersja OEM przywiązuje się tylko do płyty głównej, a instalować na tym samym kompie możesz do woli ten system :slight_smile:

acha. czyli dysk wymieniam i spokojnie bez obawy instaluje system . Dzieki Ci wielkie

i procesora

przeważnie jak się wymienia płytę to też procesor ale dzięki za sprostowanie :slight_smile:

Scorpion18 , na 100 % nie przypisuje się do procesora. Wiem, bo zmieniałem procesor i i było ok.

czyli moge wymienić w komputerze wszystko oprócz płyty głównej a system oem który mam będzie działał?

Nie ma czegoś takiego jak “przypisanie do płyty głownej” czy innego komponentu. Podczas pierwszej aktywacji tworzony jest identyfikator sprzętu. Modyfikacje konfiguracji powodują zmianę identyfikatora. Po przekroczeniu pewnego progu dopuszczalnych zmian system domaga się ponownej aktywacji, po czym identyfikator jest “resetowany” i zabawa zaczyna się od początku. Największy wpływ na zmianę identyfikatora ma wymiana płyty głownej i przeważnie jej wymiana wymaga ponownej aktywacji (ale nie zawsze). Ze względów bezpieczeństwa Microsoft nie ujawnia reguł jakimi posługuje się Windows w celu wymuszania ponownej aktywacji. Więcej znajdziecie tutaj: http://www.microsoft.com/poland/piratnie/faq/faq12.mspx

Ogólnie rzecz biorąc polecam numer 0 801 MSINFO - bezpłatna infolinia Microsoftu - wyjaśniają wszelkie wątpliwości bez szemrania.

:roll:

Tak jak kolega powyżej powiedział Win XP HE OEM przypisuję się do płyty głównej.

Ostatnio kolega wymieniał płytę główną i musiał wykonać aktywację telefonicznie, ponieważ przez internet nie było rady

A na czym polega rejestracja telefoniczna? Dzwonie do microsoftu i co? podaje im ten klucz który mam na naklejce?

tak i ta pani od M$ podaje ci klucz który wpisujesz w oknie przy aktywacji.

W dniu 16.07.2008 , o godzinie 12:02 został dopisany post przez laki000

a tak przy okazji.

Jak Windows XP przestanie być wspierany to już nie będzie można aktywować systemu ?

A gdzie znajde te okno do aktywacji?

Po zmianie proca wyskoczy Ci okno, żeby aktywować Windowsa.

Albo przez telefon albo przez neta. :smiley:

W dniu 16.07.2008 , o godzinie 13:29 został dopisany post przez czesiek144

Myślę że jeszcze będzie możliwość aktywacji.