Windows XP Home Edition czarny pasek startu i problem z wyświetlaniem czcionki

Cześć

Mam Windows XP Home Edition SP3 , monitor LG 22MP55HQ, karta graficzna AMD Radeon 5500 1024MB

Problem wygląda tak: Wchodząc na poczte hotmail i po otworzeniu kilku kart w przeglądarce pasek startu robi się czarny, tak samo boczny suwak przeglądarki jest czarny.

Nie zawsze się tak dzieje.

Po kliknieciu na pasku < Pokarz ukryte ikony na chwile czarny pasek znika.

A po kliknięciu w karte poczty hotmali znowu jest czarny.

Jest też problem z wyświetleniem i czcionką.

Klik tak to wygląda

Karty ATI od zawsze mnie prześladują.

Żadnego overclockingu nie robiłem.

Nie wiem czy te czarne paski to może oznaka padającej karty graficznej ?

PS jeśli temat jest w złym dziale to Prosze o przeniesienie.

Screen nie działa, ale objawy faktycznie mogą sugerować pamięć - tyle że niekoniecznie graficzną.

Skoro sprzęt stoi na XP, to co to za procesor i ile ma ramu? Ile pamięci zużywa przeglądarka? Dla “staruszków” kilka zakładem może być ponad ich siły - próbując wyrenderować strony internetowe, nie nadążają z interface samej przeglądarki i interface systemu.

Zacząłbym od szukania lżejszego browsera oraz wyjęcia ramu i grafiki, przeczyszczenia krawędzi i slotów oraz testu pamięci.

Poprawiłem Screen Klik

Procesor DualCore Intel Pentium E2160, 1800 MHz

Płyta główna Foxconn VIA PT890 Motherboard

Co do przeglądarki to korzystam najczęściej z Maxthon Cloud Browser karty otwieram w ilości nie przekraczającej możliwości komputera.

Ten problem pojawia się tylko podczas korzystania z poczty hotmail jak otworze kilka kart w przeglądarce i nigdzie więcej. 

Z 10cio letnim prockiem i 2GB na pokładzie, cudów się nie spodziewaj, zasobożerność stron www idzie w górę, a optymalizacja przeglądarek w dół. Nawet Maxthona, który był najmniej wymagający z “wielkiej trójki” do czasu wydania wersji 4 - nadal jest w miarę szybki, ale ramu żre sporo.

Może wyłączenie kompozycji pomoże? albo zmiana na inną?