Windows XP i 7 - okno wyboru systemu

Witam!

A więc tak…, posiadam dwa systemy operacyjne (na oddzielnych partycjach) Win XP & 7-kę. Windows XP jest głównym systemem.

Przy uruchamianiu komputera mam okno z wyborem systemu, jako że częściej potrzebuję użytkować XP-ka to chciałbym wyłączyć automatycznie pojawiające się te okno z wyborem i zastąpić je klawiszem (np. F8), wiem że kiedyś mój znajomy coś takiego miał - ja niestety nie mam pojęcia jak to ustawić.

**UWAGA**

• Od razu chcę przestrzec przed głupimi odpowiedziami jak np. Mój Komputer (PPM) - Właściwości - Uruchamianie i odzyskiwanie - i tutaj ustaw mniejszy czas np. 1 sekundę.

Otóż nie…! Zależy mi na tym, aby było domyślnie przy uruchamianiu systemu nie było okna z wyborem systemu aczkolwiek można by go było ręcznie wznowić (np. tak jak wejście do BIOSu).

Pozdrawiam, i dzięki za pomoc!

głupia odpowiedz ustaw na zero bodź skorzystaj z tego artykułu

http://support.microsoft.com/kb/289022

a dokładnie to:

Ustawianie limitu czasu

W wierszu polecenia wpisz: bootcfg /timeout# gdzie # określa czas (w sekundach), po upływie którego będzie ładowany domyślny system operacyjny.

Widzę, że jeszcze nie nauczyłeś się korzystać z googli, bo domyślam się, że jakbyś skorzystał, to nie zakładałbyś tematu, bo sieć jest zawalona forami z tego typu pytaniem…

Proszę: http://tinyurl.com/27fp7jk

jeżeli to ci nie odpowiada użyj innego boot managera np.grub

Nie jest dla mnie problemem wyłączyć okno zupełnie. Mi bardziej chodzi o drugą część, wyłączam okienko rozruchowe, a przed wczytaniem domyślnie Win XP jak chcę zmienić na 7-kę to jak bez menu rozruchowego mam sobie poradzić?

W takim razie przy użyciu easybcd przestaw żeby domyślnym systemem był Windows 7 i tyle.

Czy Ty czytasz to co ja napisałem??

Korzystam częściej z XP i chciałbym, aby on się ładował domyślnie ale na 7-ce również mi zależy (stosunek: XP 3/4 | 7 1/4).

Więc zależy mi na tym, aby okna rozruchowego się pozbyć (żeby się samoczynnie nie włączał) tylko wtedy kiedy ja go wywołam np. klawiszem F1, F2, F3…?

Rozumiesz już teraz!?

Aha, wątpię żeby coś takiego było możliwe do wykonania…